KINA PREUZIMA LIDERSKU ULOGU U MULTIPOLARNOM SVETU! Ivica Dačić poslao moćnu poruku na Globalnom forumu

Autor:

Vesti

09.09.2024

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar je dodao da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo.

KINA PREUZIMA LIDERSKU ULOGU U MULTIPOLARNOM SVETU! Ivica Dačić poslao moćnu poruku na Globalnom forumu

Foto: Tanjug/Vladimir Pori

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u Lianjungangu, u Narodnoj Republici Kini, da je ova konferencija pokazatelj da je Kina spremna da, u novom, multipolarnom svetu, preuzme ulogu jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti.

Kako je naglasio ministar Dačić, Republiku Srbiju i Narodnu Republiku Kinu vezuje čelično prijateljstvo iskovano intenzivnom ekonomskom saradnjom, međusobnim poverenjem i razumevanjem u pitanjima od najvišeg nacionalnog i strateškog interesa obe zemlje.

„Republika Srbija u uslovima svetske nestabilnosti odlučno je izabrala dalje jačanje saradnje s dokazanim prijateljem – Narodnom Republikom Kinom“, poručio je ministar Dačić, podsetivši da je Republika Srbija kroz brojne projekte više od decenije aktivni učesnik inicijative „Pojas i put“.

Ministar Dačić je podsetio da je ove godine u maju Republika Srbija imala posebnu čast da ugosti predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

„Predsednik Si Đinping imao je priliku da se uveri da uživa veliku popularnost među srpskim narodom, kao i da postoji konstantna i snažna podrška inicijativi „Pojas i put“, kazao je ministar Dačić i istakao da je Republici Srbiji veoma važna podrška Narodne Republike Kine po pitanju teritorijalnog integriteta naše južne pokrajine, Kosova i Metohije.

On je podsetio da su predsednik Srbije i NR Kine Đinping potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koja sada predstavlja najviši standard u bilateralnoj saradnji naših prijateljskih zemalja.

„Ovim dokumentom se, između ostalog, predviđa i podrška Republike Srbije Globalnoj bezbednosnoj inicijativi. Želim da istaknem da ova inicijativa govori o konceptu bezbednosti, na način koji je našoj zemlji, našem narodu, blizak, jasan i razumljiv. Više puta smo kao narod patili i trpeli jer su određeni centri moći ili terorističke organizacije pokušale da ostvare svoje interese nasiljem, nauštrb života i bezbednosti naših građana.

Iz svega smo izašli snažniji i svesniji slabosti postojeće globalne bezbednosne strukture. Iznalaženje jednog sveobuhvatnijeg pristupa bezbednosti u kojem je bezbednost zajednička, a ne suprotstavljena, može da doprinese bezbednijem svetu“, poručio je ministar Dačić.

Kako je istakao ministar Dačić, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je spremno da pruži podršku razvoju Globalne bezbednosne inicijative, koju je predložila Narodna Republika Kina.

„Naša zemlja se u međunarodnim odnosima zalaže za principe koje ova inicijativa podržava. Republika Srbija konstantno insistira na pridržavanju principima Ujedinjenih nacija, kao i na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja. Bezbednost je uvek bila i ostaće kompleksno pitanje. Stoga prihvatanje bezbednosnih pitanja svih zemalja kao legitimnih i mirno rešavanje sporova između zemalja i aktera kroz dijalog je cilj kojem treba težiti“, rekao je Dačić.
Takođe, ministar Dačić je podsetio i da su Republika Srbija i NR Kina u oblasti javne bezbednosti, na nivou dva ministarstva potpisale više pravnih sporazuma, kao i da su potpisanim aktima omogućene zajedničke policijske patrole u turističkim područjima, brojni zajednički treninzi, obuke i razmena iskustava.

„U kontekstu koncepta „zajedničke bezbednosti“, ističem da transnacionalni kriminal koji uključuje trgovinu ljudima, trgovinu oružjem i opojnim sredstvima kao i „pranje novca“ iz godine u godinu postaje sve kompleksniji i organizovaniji. Prethodnih godina, na teritoriji Srbije, bilo je više krivičnih dela izvršenih od strane organizovanih kriminalnih grupa i ona su u značajnoj meri rasvetljena. Pokazali smo da nećemo dozvoliti da bilo srpski, bilo kineski državljani u Republici Srbiji nanose štetu kineskim državljanima koji mirno žive i rade u Republici Srbiji“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je imao priliku da se sastane sa državnim savetnikom Sjaohongom sa kojim je razgovarao na temu bezbednosti u svetu, kao i da ove nedelje u Guangdžou počinju treće po redu zajedničke policijske patrole srpske i kineske policije i druga zajednička vežba specijalnih jedinica.

Ministar Dačić je naglasio da je podizanje bezbednosti turista, od posebnog značaja otkako raste broj zajedničkih ekonomskih projekata od kojih su mnogi kapitalni, kao i broj direktnih avio-letova.

„Republika Srbija aktivno radi na unapređenju svih vidova međunarodne saradnje i stvaranju bezbednog ambijenta kako za građane, tako i za ekonomske poslove. Republika Srbija pridaje veliki značaj razvoju ekonomskog ambijenta, kao jednog od bezbednosnih temelja“, poručio je ministar Dačić i podsetio da će Beograd biti domaćin EXPO 2027.

Ovom prilikom, ministar Dačić je naglasio da su dolaskom kineskih kompanija kao što su Ziđin, Hbis, CMEC, Šandong, Kosko, Huavei, Sjingju u Republiku Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti koji su ubrzali razvoj regiona u Republici Srbiji.

„I dalje ćemo nastaviti da sa našim kineskim prijateljima sprovodimo zajedničke projekte, ali i da učimo o metodama unapređenja bezbednosti na brzim prugama, da aktivno sarađujemo u oblasti suzbijanja transnacionalnog kriminala i da, u prijateljskoj i iskrenoj atmosferi, razgovaramo o našim daljim koracima“, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije prepoznalo je značaj izgradnje bezbednosnog koridora na novom ekonomskom putu svile i značaj saradnje sa zemljama na trasi inicijative Pojas i put.

„Ministarstvo javne bezbednosti Narodne Republike Kine, u Ministarstvu unutrašnjih poslova ima partnera koji razume da se javna bezbednost jedne zemlje može ostvariti samo međusobnim uvažavanjem bezbednosnih interesa, poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, kroz postojeće mehanizme saradnje, ostaje pouzdan partner u unapređenju saradnje sa svim zemljama. Republika Srbija je stub mira i sigurnosti u kompleksnom regionu jugoistočne Evrope.

Čvrsto smo opredeljeni da pružimo pun doprinos stabilnosti u regionu i u svetu. Želimo da budemo deo rešenja i da, uz maksimalan napor, solidarno preuzmemo odgovornost“, zaključio je ministar Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading