KRŠENJE ELEMENTARNIH LJUDSKIH PRAVA! Vučević traži da se pronađu odgovorni za ispisivanje ustaških grafita na pravoslavnoj crkvi u Petrinji

Autor:

Vesti

12.09.2024

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Očekujemo da država Hrvatska ne sankcioniše samo one koji pišu grafite već i one koji takve stvari promovišu i koji su, nažalost, deo javnog života"

KRŠENJE ELEMENTARNIH LJUDSKIH PRAVA! Vučević traži da se pronađu odgovorni za ispisivanje ustaških grafita na pravoslavnoj crkvi u Petrinji

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC, SPC/Eparhija gornjokarlovačka

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas u Novom Sadu da očekuje od nadležnih institucija u Hrvatskoj da pronađu odgovorne za ispisivanje ustaških grafita na pravoslavnoj crkvi u Petrinji i da oni za to odgovaraju, ali je ukazao da se zbog ovog akta ne sme zanemariti značaj srpsko-hrvatskih odnosa.

- Očekujem da Hrvatska kao članica Evropske unije ne dozvoli kršenje elementarnih ljudskih prava bilo kog građanina te države računajući i srpski živalj, posebno vodeći računa o pravima manjina - rekao je Vučević novinarima povodom jučerašnjeg incidenta kada su na na Crkvi Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi crkvene pravoslavne opštine u Petrinji osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima. 

On je istakao da su Srbi mnogo toga teškog preživeli u Hrvatskoj, posebno u 20. veku. 

- Očekujemo da država Hrvatska ne sankcioniše samo one koji pišu grafite već i one koji takve stvari promovišu i koji su, nažalost, deo javnog života - rekao je Vučević.

On je ocenio da Srbija i Hrvatska imaju interes da imaju bolje odnose.

- Mi se nikada nećemo složiti oko mnogih pitanja, pre svega istorijskih, ali to ne znači da ne bi trebalo bliže da sarađujemo, da imamo loše odnose, naprotiv. U Srbiji žive Hrvati, u Hrvatskoj ima Srba i svima nam je u interesu da se odnosi relaksiraju. Incident u Petrinji ne vodi ka tome, naprotiv, ali ne bih hteo da zbog akta pojedinaca zanemarim ukupan značaj srpsko-hrvatskih odnosa - rekao je Vučević koji je u Novom Sadu otvorio sajam električnih automobila. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading