VUČIĆ I MAKRON SE UPISALI U KNJIGU POČASNIH GOSTIJU GALERIJE MATICE SRPSKE! Predsednik Srbije se oglasio nakon posete! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.08.2024

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Posebno me raduje što sam mom velikom prijatelju imao priliku da pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva."

VUČIĆ I MAKRON SE UPISALI U KNJIGU POČASNIH GOSTIJU GALERIJE MATICE SRPSKE! Predsednik Srbije se oglasio nakon posete! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske Emanuel Makron obišli su Galeriju Matice Srpske u Novom Sadu i upisali se Knjigu počasnih gostiju.

Veoma sam ponosan zbog prilike da velikom prijatelju Srbije predsedniku Emanuelu Makronu budem domaćin u poseti Galeriji Matice Srpske koja, skoro dva veka afirmiše srpsku kulturu u Evropi i svetu.


Posebno me raduje što sam mom velikom prijatelju imao priliku da pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva, među kojima dela Uroša Predića, ali i radove Save Šumanovića, Milana Konjevića i Petra Dobrovića, koji su bili naša spona sa pariskom školom slikarstva
- napisao je predsednik na zvaničnom Instagram profilu.

 

 

Podsećamo, predsednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu sa najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić se upisao u knjigu počasnih gostiju

On je, u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, obišao novi deo stalne postavke u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka. Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

- Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada - rekla je ona tokom obilaska. Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading