MAKRON ODUŠEVLJEN GALERIJOM MATICE SRPSKE! Oglasio se nakon posete: Zadovoljstvo mi je...

Autor:

Vesti

30.08.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je da mu je žao što više vremena nije proveo u galeriji.

MAKRON ODUŠEVLJEN GALERIJOM MATICE SRPSKE! Oglasio se nakon posete: Zadovoljstvo mi je...

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Francuske Emanuel Makron upoznao se danas u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu s najvrednijim delima stalne postavke ove značajne institucije kulture za srpski narod.

On je u pratnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića obišao novi deo stalne postavke, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u galeriji.

- Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo s prikupljanjem portreta znamenitih Srba, kao i umetničkih dela koja predstavlaju istoriju našeg grada - rekla je ona tokom obilaska.

Makron: Žao mi je što nisam mogao da ostanem duže

Nakon obilaska velelepne galerije, obratio se i predsednik Makron izražavajući zadovoljstvo obilaskom ovog značajnog istorijskog mesta za našu zemlju.

Obavezao sam se da sa predsednikom Vučićem dođem u galeriju u Novom Sadu. Nemam običaj da kršim protokole, ali mi je žao što ne mogu da ostanem duže. Impresivno je videti sve te umetnike, gde vidimo način na koji nacija razmišlja kroz umetnost. Zadovoljstvo mi je što sam bio ovde - rekao je Makron po obilasku.

Direktorka galerije predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

- Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću - najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

Nova stalna postavka u Galeriji Matice srpske u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

U martu ove godine u Matici srpskoj bila je postavljena izložba "Ispirisani Francuskom".
Predsednik Francuske je u dvodnevnoj poseti Srbiji na poziv predsednika Vučića, a poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading