SRPSKA LISTA TRAŽI HITNU ISTRAGU MEĐUNARODNIH MISIJA: O paljenju tri kuće srpskih povratnika u selu Novake i kamenovanje kuće Dragice Gašić

Autor:

Vesti

12.08.2024

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apel na međunarodne aktere, uključujući EULEKS, UNMIK, OEBS i KFOR

SRPSKA LISTA TRAŽI HITNU ISTRAGU MEĐUNARODNIH MISIJA: O paljenju tri kuće srpskih povratnika u selu Novake i kamenovanje kuće Dragice Gašić

Foto: Kancelarija za KiM

Srpska lista je izrazila zabrinutost zbog novih napada na srpske povratnike na Kosovu i Metohiji. Prema njihovom saopštenju, tri srpske kuće u povratničkom selu Novake kod Prizrena potpuno su izgorele, a stan Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovici, kamenovan je.

Srpska lista zahteva hitnu istragu napada i požara od strane Euleksa kako bi se utvrdila istina i pronašli odgovorni za uništenje kuća Dejana Petkovića, Dragomira Nikolića i Stanislava Nikolića. Oni apeluje na međunarodne aktere, uključujući EULEKS, UNMIK, OEBS i KFOR, da sprovedu nezavisnu istragu i razjasne uzroke požara. Ističu da Srbi ne veruju kosovskim institucijama koje, kako tvrde, sprovode institucionalno nasilje nad srpskim narodom.

Saopštenje dodaje da međunarodni predstavnici imaju obavezu da obezbede mir i sigurnost za sve građane, bez obzira na nacionalnost. Kao primer neuspeha međunarodnih predstavnika, Srpska lista navodi slučaj Dragice Gašić, koja se vratila u svoj dom u Đakovici i trpi pritiske od lokalnih Albanaca i albanskih nevladinih organizacija koje, prema njihovom mišljenju, predstavljaju produženu ruku antisrpskog režima u Prištini.

- Srpska lista zahteva hitnu istragu napada na stan Dragice Gašić i požara u kome su izgorele tri kuće srpskih povratnika u selu Novake u okolini Prizrena od strane Euleksa kako bi se utvrdila istina i saznalo ko je odgovoran za uništenje porodičnih kuća Dejana Petkovića, Dragomira i Stanislava Nikolića. Imajući u vidu visoke tenzije na Kosovu i Metohiju koje su posledica antisrpske politike režima Aljbina Kurtija potrebno je da EULEKS, UNMIK, OEBS i KFOR bez odlaganja sprovedu nezavisnu istragu i utvrdi uzroke požara jer Srbi ne veruju kosovskim institucijama koje svakoga dana sprovode institucionalno nasilje nad našim narodom - saopštila je danas Srpska lista iz koje apeluju na sve međunarodne aktere da deluju proaktivno i spreče etnički motivisane napade, posebno u sredinama u kojima su Srbi manjina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading