PRAVA POZADINA PROTESTA: Ekstremisti se ujedinili oko istog cilja, žele da SRUŠE VLAST

Autor:

Vesti

10.08.2024

21:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremisti nespojivih ideologija na protestima

PRAVA POZADINA PROTESTA: Ekstremisti se ujedinili oko istog cilja, žele da SRUŠE VLAST

Foto: Printscreen/Youtube/KTV Televizija - Zvanični kanal

Organizacija političkih protesta u Srbiji, posebno onih koji se protive iskopavanju litijuma, postala je predmet političke manipulacije i instrumentalizacije od strane dela opozicije i ekoloških udruženja. Ovi protesti su postali mesto okupljanja različitih ideoloških grupa, od levičara do nacionalista, što predstavlja hibridni oblik političkog aktivizma.

Derivati nekadašnje Demokratske stranke u političkoj areni

Prema rečima Perka Matovića, predsednika Centra za nacionalnu politiku, opozicioni lideri okupljaju se oko zajedničkog cilja - mržnje prema predsedniku Vučiću i protivljenja projektu "Jadar". Matović je istakao da ove političke grupe nemaju jasno definisane ideologije, već pokušavaju da se vrate na vlast. On takođe naglašava da je finansijska analiza projekta "Jadar" pozitivna kada se uzmu u obzir i ekološki parametri, te da je očekivano da opozicija razočara birače svojim delovanjem.

- A to je zato što ideologiju i nemaju. Sve partije derivati nekadašnje Demokratske stranke sada pokušavaju na silu da se vrate na vlast. Sve njih okuplja mržnja prema predsedniku Vučiću i želja da se srpska ekonomija ne razvije projektom "Jadar". Kad se pravi finansijska analiza da li će se neka investicija prihvatiti ili ne, u kost benefit analizi se uvek uzimaju i ekološki parametri. Kad se sve sabere i kada se dodatna pažnja pridaje ekološkim aspektima, a mi imamo i ministarstvo koje se time bavi, i kad se sve to uzme u obzir, apsolutno je pozitivno napraviti projekat "Jadar" u Srbiji. Od ovih protesta očekujem da opozicija još jedanput razočara birače koji su iz bilo kojih razloga nezadovoljni režimom i da još više razočara one ljude koji su iz nekih razloga protiv projekta "Jadar" ili "Rio Tinta", što je potpuno legitimno. Možete da imate suprotan stav, ali će oni biti razočarali onim opozicionim delovanjem koje će nastati ovim i uopšte ne isključujem mogućnost nasilja, što je inače uvek obeležavalo ovakve demonstracije ovakvih organizatora - ocenjuje Matović za Kurir.

Namera organizatora protesta

Dejan Miletić, politički analitičar, ističe da je jasna namera organizatora ovih protesta da destabilizuju Srbiju i iskoriste građane za izazivanje nereda kako bi poslali negativnu sliku o situaciji u zemlji u svet. On upozorava da protesti ne smeju biti način za ometanje normalnog života građana i izazivanje nestabilnosti, jer time Srbija šalje ružnu sliku u svet.

- Sa žaljenjem konstatujem da se neke od starih grešaka ponavljaju, kao da nisu naučili određene lekcije prilikom prethodnih protesta. Pričamo o ljudima koji su ovih dana na protestima i koji misle da sličnim metodama mogu da postignu da destabilizuju situaciju u zemlji. Protesti jesu legitiman element za izražavanje nezadovoljstva, ali oni ne smeju da budu način za ometanje normalnog života građana i izazivanja nestabilnosti. Time se šalje u svet ružna slika, koja nije realan odraz situacije u Srbiji - rekao je Miletić za Kurir.

Paralela sa situacijom na Kosovu i Metohiji

Miletić ukazuje na paralelu između situacije na Kosovu i Metohiji, gde režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija izaziva nerede, i pokušaja da se isti model primeni i na unutrašnje odnose u Srbiji. On izražava nadu da organizatori protesta neće uspeti da obmanu narod i da stvore štetu svojoj državi i sunarodnicima.

- Jasna je, nažalost, paralela s rastućim nasiljem Kurtijevog režima na KiM nad Srbima i pokušaj da se po sličnom modelu usložnjavaju unutrašnji odnosi u Srbiji. To sve svakako ne služi na čast ljudima koji organizuju ove proteste. Zato se nadam da će biti prezreni od strane naroda i da neće uspeti da ih obmanu da stvaraju štetu svojoj državi i svojim sunarodnicima - naglašava Miletić takođe za Kurir.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ena

10.08.2024 21:45

Jedini cilj nasilnih protesta je rušenje Vučića, a opoziciju očigledno ne zanima šteta koju su napravili. Neprijatelji Srbije likuju.