"PETROVAČKA CESTA JE BILA UŽAS, PAMTIM OBEZGLAVLJENO PETOGODIŠNJE DETE"! Ratni hirurg Milovan Kerkez o jednom o najstrašnijih zločina koji je Hrvatska počinila nad Srbima!

Autor:

Vesti

07.08.2024

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada sam nakon jedne operacije ranjenih na Petrovačkoj cesti izašao iz sale rekao sam da ovo celi svet mora da vidi i spozna koliko je strašan zločin na Petrovačkoj cesti, prisetio je doktor

"PETROVAČKA CESTA JE BILA UŽAS, PAMTIM OBEZGLAVLJENO PETOGODIŠNJE DETE"! Ratni hirurg Milovan Kerkez o jednom o najstrašnijih zločina koji je Hrvatska počinila nad Srbima!

Foto: youtube/printscreen/Milovan Kerkez

Doktoru Milovanu Kerkezu, ratnom hirurgu, zauvek će pred očima ostati strašan prizor od 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija bombardovala izbegličku kolonu Srba na Petrovačkoj cesti, gde je zatekao 10 mrtvih, među kojim i obezglavljenog petogodišnjeg dečaka.

- U selu Janjila, nedaleko od Bosanskog Petrovca, tog dana kolonu izbeglica iz Republike Srpske Krajine bombardovala je hrvatska avijacija. Bilo je 10 poginulih, četvoro dece i šest odraslih, kao i oko 30 teže i lakše ranjenih. Sećam se jednog petogodišnjeg muškog deteta koje je bilo bez glave. To je bio strašan prozor - rekao je za Srnu Kerkez.

On je naveo da su tada svi ranjeni sa Petrovačke ceste dovezeni u bolnicu u Bosanskom Petrovcu.

Republika

Foto: printscreen

Zločin na Petrovačkoj cesti

 

- Naša sanitetska vozila prevezla su teško i lakše ranjene u petrovačku bolnicu. Sećam se jedne bake koja je bila teško povređena sa strašnim opekotinama gde su neki delovi tela bili ugljenisani. Kada je bila u operacionoj sali tražila je samo vodu, sve smo pokušali da je spasimo, ali, nažalost, nismo uspeli - ispričao je doktor Kerkez, koji je za vreme rata spasio više od 1.000 života.

On je istakao da mu nikada neće biti jasno kako neko može da bude srećan što je bombardovao izbegličku kolonu u kojoj je bila nejač, deca i starci.

- Kada sam nakon jedne operacije ranjenih na Petrovačkoj cesti izašao iz sale rekao sam da ovo celi svet mora da vidi i spozna koliko je strašan zločin na Petrovačkoj cesti -  prisetio je on.

Rekao je da mu se u sećanje urezao jedan mladić koji je ostao bez noge, pa je imao fantomske bolove.

- "Kaže mi taj mladić: "Osećam da imam nogu". A on je nema. Imao je strašne povrede -  ispričao je doktor.

Prema njegovim rečima, oni koji su preživeli bombardovanje na Petrovačkoj cesti u trenutku dolaska sanitetskih vozila i medicinara bili su uznemireni, dezorijentisani i preplašeni.

- Pravi pakao pred očima! Užas! Kasnije sam počeo da razmišljam da će možda ponovo hrvatska avijacija da bombarduje preostalu kolonu koja je bila u teškom stanju - rekao je doktor Kerkez.

Naveo je da je za vreme rata sa svojim timom obavio 8.000 operacija.

- Moja poruka je da se ovaj krvavi rat nikada više ne ponovi, ali da se ne zaboravi. Krv je šikljala na sve strane. Za zločine treba da odgovaraju oni koji su ih počinili - poručio je doktor Kerkez.

Na Petrovačkoj cesti, na današnji dan pre 29 godina bombardovana je srpska izbeglička kolona u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Hrvatska avijacija ubila je najmanje 13 ljudi, među kojima i četvoro dece.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.
Prema podacima DIC "Veritasa", tokom "Oluje" iz Hrvatske je proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading