"SLAVA I MIR DUŠAMA STRADALIH" Milenko Jovanov o "Oluji"

Autor:

Vesti

03.08.2024

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio je to najveći egzodus Srba u Evropi posle Drugog svetskog rata.

"SLAVA I MIR DUŠAMA STRADALIH" Milenko Jovanov o "Oluji"

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Vojno policijska akcija "Oluja" u Srbiji je označena kao zločinačka i obeležava se sa pijetetom na žrtve ovog zločina, dok je ona u Hrvatskoj proglašena oslobodilačkom i obeležava se kao Dan pobede i domovinske nezavisnosti.

U nedelju se navršava 29 godina od akcije "Oluja", a Srbija i Republika Srpska Dan sećanja na stradale i prognane zajedno obeležavaju od 2015. godine.

Ovim povodom se oglasio i Milenko Jovanov:

- Ni nakon 29 godina niko nije odgovarao za plansko ubijanje, proterivanje i etničko čišćenje Srba sa područja Repblike Srpske Krajine. 29 godina kasnije u Hrvatskoj je formirana Vlada sa osnovnim zahtevom jedne od stranaka, Domovinskog pokreta, da Srbi ne smeju biti u njoj, dok druga stranka, MOST, traži da se Srbima ograniči pravo glasa u parlamentu. Zato je "Oluja" zločin koji je započeo davno pre nego što se formalno desio i trajaće dugo nakon što se formalno završio. Ona je samo jedan trenutak kontinuirane antisrpske politike u Hrvata. Slava i mir dušama stradalih - napisao je Jovanov na društvenoj mreži Iks.

 

 

U Loznici će danas biti obeležen Dan sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, a u kojoj je skoro 2 000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano, piše Tanjug.

Obeležavanju godišnjice tog tragičnog događaja za srpski narod prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a skup na stadionu "Lagator" počeće u 18.00 časova.

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Nena

03.08.2024 12:39

Da se Oluja nikad ne ponovi. Sada reolicija da se pokrene o Oluji

Hana

03.08.2024 12:59

Srpski rod ne zeli da oprosti svoju patnju.Srpski rod ne zeli da oprosti svoju patnju.

Hana

03.08.2024 13:01

Ovo je zlocin nezapamcenih razmera.

Hana

03.08.2024 13:02

Da se crne devedesete nikada vise ne ponove.