SRAMNO I JADNO! Bebek zarađuje srpski novac, a peva na PROSLAVI "OLUJE"! Naši pevači traže ZABRANU: Istorija se ponavlja!

Autor: M. P. / D. L.

Zabava

01.08.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo nije prvi put da nekadašnji pevač Bijelog dugmeta obeležava godišnjicu zastrašujućeg progona Srba iz Hrvatske!

SRAMNO I JADNO! Bebek zarađuje srpski novac, a peva na PROSLAVI "OLUJE"! Naši pevači traže ZABRANU: Istorija se ponavlja!

Foto: ATA Images, Profimedia

Uskoro se navršava 29 godina od zatrašujućeg progona Srba iz Hrvatske. Republika Hrvatska je 4. avgusta 1995. započela zloglasnu akciju "Oluja".

Naime, akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, tokom akcije "Oluja" i posle nje proterano je oko 220.000 Srba, ubijeno ih je oko 2.000, a više od 700 i dalje se vode kao nestalo, a vlada Hrvatske proglasila ju je uspešnom akcijom. Dok Srbi tuguju i oplakuju stradale, u Hrvatskoj se ovaj dan obeležava kao "Dan pobede".

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijevic, AP, PRoofimedia

U operaciji "Oluja" ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, dok je više od 220.000 proterano

U Gospiću, administrativnom središtu Ličko-senjske županije, 4. avgusta ove godine biće organizovana proslava, na kojoj će pevati Željko Bebek. Grad Gospić je ovo najavio na svojoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk.

- Proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti! Povodom obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja grad Gospić poklanja koncert Željka Bebeka - stoji u objavi na Fejsbuku, koju možete videti u nastavku ovog teksta.

Republika

Foto: Facebook.com/Grad Gospić

Grad Gospić najavio koncert Željka Bebeka

Bebek, koji će pevati na sramotnoj proslavi "Oluje", nema problema da zarađuje i u Srbiji i zgrće naš novac. Naime, u okviru svoje turneje, kojom proslavlja 50 godina karijere, Bebek je zakazao i koncert u Beogradu za 15. novembar ove godine u Sava centru.

 

 

Ranije se pisalo i da je Bebek pre rata ćerku oterao iz Sarajeva za Zagreb jer je navodno počela da se zabavlja sa Srbinom. Šuškalo se i da je teški nacionalista, ali da je to vešto uspeo da prikriva.

NAŠI ESTRADNJACI BESNI NA KOLEGU!

Ekipa portala Republika stupila je u kontakt sa nekoliko pevača, koji su izrazili nezadovoljstvo.

Era Ojdanić smatra da pojedini pevači nemaju ni obraza ni srama.

- Istorija se ponavlja s pevačima koji ponekad nemaju ni obraza ni srama! Nisam imao ništa protiv čoveka, ali mi nije jasno kako sami ne razmišljaju kad su ovakve stvari u pitanju. Ne možeš tako da se ponašaš kad znaš kako srpski narod reaguje na ove teme. Pevaš na takvom događaju i onda bi da dođeš ovde da se našim ljudima smeješ u facu i zabavljaš se! Ma ovo je sramotno, nema dalje. Isto sam pričao ranije i za Severinu. Mislim sve najgore o takvim postupcima i ljudima - rekao je Era.

Republika

Foto: printscreen/RTV Pink

Era Ojdanić smatra da se istorija ponavlja

Ivana Šašić je bila kratka i jasna na pitanje da li Bebeku treba da se zabrani ulazak u Srbiju.

- Krajnje je vreme da počnemo da poštujemo sebe i svoje - bila je izričita Ivana za Republiku.

Republika

Foto: printscreen/Grand TV

Ivana Šašić traži zabranu

 

ZA NJEGA JE "OLUJA" PUČNA ZABAVA

Željko Bebek je 5. avgusta 2012. nastupio na koncertu Marka Petkovića Tompsona u Čavoglavama, na proslavi "Oluje". Tada je izjavio da taj događaj treba slaviti.

- Sada je to zaista narodna zabava na koju ljudi dolaze da proslave "Oluju", bez ikakvih simbola. Baš je moj dolazak tamo doprineo tome da se slika te proslave promeni. Moj nastup tamo ima težinu. Upravo takvu težinu da se slika malo promeni. To je, zapravo, zabava naroda, koji voli da se okupi na mestu koje, na neki način, obeležava ratna vremena i, na određeni način, pobedu. Tih vremena se ne možemo i ne treba da se odričemo. Da Tompson mene nije zvao, verovatno bi cela ta stvar imala istu percepciju kao i pre. Nije u pitanju nacionalizam, ja bih to pre nazvao patriotizmom - izjavio je Bebek za Dnevi avaz tada.

IZ BIJELOG DUGMETA OTIŠAO JER NIJE HTEO DA PEVA "RAVNA TI JE JUGOSLAVIJA"

Pre tri godine Bebek je otkrio da je grupu Bijelo dugme napustio 1984. iz političkih razloga, a da je sve krenulo zbog pesme "Kosovka", koju je Goran Bregović napisao na albanskom jeziku.

- Počelo je da mi smeta to što je Goran počeo da forsira to da rokenrol mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je bila potrebna pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kom je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da znači i ovo  - ako je već ravnopravnost, onda možemo da pevamo i na albanskom.

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. 

- I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao da sviram, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do veoma ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije se dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo je polako da se nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sastava kom nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila - kazao je Bebek.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading