DA MANASIJA ZASIJA STARIM SJAJEM! Premijer Vučević u poseti srpskoj srednjovekovnoj svetinji (FOTO)

Autor:

Vesti

01.08.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za obnovu manastira Manasija izdvojeno 50 miliona dinara

DA MANASIJA ZASIJA STARIM SJAJEM! Premijer Vučević u poseti srpskoj srednjovekovnoj svetinji (FOTO)

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Premijer Srbije Miloš Vučević prisustvovao je danas obeležavanju dana sećanja na vladavinu Despota Stefana Lazarevića i ktitorske slave manastira Manasija, za koji je rekao da je jedan od  najvažnijih i najlepših manastira u Srbiji.

"Od nemerljivog je značaja da sačuvamo ovo remek-delo srpske srednjovekovne arhitekture i umetnosti, i zato smo počeli obnovu manastira koja će biti završena do 2027. godine, kada se obeležava 600 godina od smrti Despota Stefana Lazarevića i počinje Ekspo", naveo je Vučević na Instagramu.

Republika

Foto: Tanjug/Nebojša Raus

Premijer Vučević u manastiru Manasija

Premijer je podsetio da je u poslednje tri godine, za obnovu manastira Manasija izdvojeno 50 miliona dinara. 

"Radovi su završeni na istočnom bedemu i Kuli VII, a dalje je predvićena obnova trpezarije i Despotove rezidencije. Želimo da pomognemo koliko možemo, da sačuvamo ovu veliku srpsku svetinju!", poručio je Vučević.

On je zahvalio igumanu manastira Manasija protosinđelu Pavlu na srdačnoj dobrodošlici i čestitao manastiru i vernicima ktitorsku slavu.

Manasija

Manastir Manasija udaljen je oko dva kilometra severozapadno od Despotovca. Podignut je kraj rečice Resave po kojoj je nosio ime kroz čitav srednji vek.

Zadužbina je despota Stefana Lazarevića. Građen je između 1407. i 1418. godine. Impozantni bedemi sa 11 kula, opasani rovom, predstavljali su, u to vreme, moderan sistem odbrane manastira. Najdominantnija i najmasivnija – donžon kula poznata je i kao Despotova kula.

Crkva Svete Trojice, sa osnovom u obliku razvijenog trikonhosa, ubraja se među najreprezentativnija zdanja moravskog graditeljstva. Njene fasadne dekoracije od kamenih tesanika zadržale su karakter raške škole.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading