SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA RASPRAVU O AMANDMANIMA: Šezdeset zakonskih predloga

Autor:

Vesti

30.07.2024

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon završetka rasprave u pojedinostima, biće određen dan za glasanje.

SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA RASPRAVU O AMANDMANIMA: Šezdeset zakonskih predloga

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Skupština Srbije danas nastavlja raspravu u pojedinostima na 60 zakonskih predloga, među kojima su i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i poskupljenje pretplate za javni servis. Sednica počinje u 10 časova.

Poslanici su juče završili objedinjenu raspravu po svim tačkama dnevnog reda i počeli raspravu u pojedinostima. Nakon završetka rasprave u pojedinostima, biće određen dan za glasanje.

Amandmani su promene ili dopune postojećih zakona, ustava, ugovora ili drugih pravnih dokumenata. Oni se obično predlažu kada je potrebno prilagoditi, poboljšati ili ažurirati zakonodavstvo kako bi se bolje uskladilo sa trenutnim potrebama i okolnostima društva.

Proces usvajanja amandmana može se razlikovati zavisno od pravnog sistema zemlje, ali uobičajeni koraci uključuju:

  • Predlog: Amandman može predložiti član zakonodavnog tela, vlada, komisija ili druga ovlašćena tela.
  • Rasprava: Predloženi amandman prolazi kroz raspravu u zakonodavnom telu, gde se razmatraju njegove prednosti i nedostaci.
  • Odobrenje: Nakon rasprave, amandman se stavlja na glasanje. U zavisnosti od zemlje i vrste dokumenta, može biti potrebno obična većina, dvotrećinska većina ili čak referendum da bi se amandman usvojio.
  • Promulgacija: Ako je amandman usvojen, on postaje deo zakona ili ustava i stupa na snagu u skladu sa relevantnim pravnim procedurama.

Amandmani su ključni alat za održavanje zakona i ustava relevantnim i efikasnim u promenljivim društvenim i političkim okolnostima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Sara

30.07.2024 09:05

Samo da opozicija ne napravi opet neki skandal, trebalo bi da rade u cilju dobrobiti naroda.