SKUPŠTINA SRBIJE: Sutra nastavak rasprave o Deklaraciji i kreditima za nacionalni stadion

Autor:

Vesti

28.07.2024

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupno 60 tačaka dnevnog reda

SKUPŠTINA SRBIJE: Sutra nastavak rasprave o Deklaraciji i kreditima za nacionalni stadion

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće sutra raspravu o ukupno 60 tačaka dnevnog reda, među kojima se nalazi i Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru 8. juna u Beogru.ad Ova sednica vanrednog zasedanja počela je prošle sedmice, u utorak 23. jula, kada je premijer Miloš Vučević obrazlagao Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Vučević je, predstavljajući poslanicima Deklaraciju, naglasio da ona predstavlja temelj nacionalne politike i dodao da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu. Deklaracija se fokusira na očuvanje i zaštitu prava srpskog naroda, kao i na jačanje političke saradnje i zajedničkih interesa unutar Srbije i šire. Premijer je istakao važnost ovog dokumenta u kontekstu trenutnih političkih i društvenih izazova sa kojima se Srbija suočava.

Međutim, opozicija je izrazila kritički stav prema Deklaraciji, što ukazuje na to da najverovatnije neće biti izglasana konsenzusom kada dođe na dnevni red za glasanje. Opozicioni poslanici su istakli određene zamerke i izrazili sumnju u efikasnost i namere Deklaracije, navodeći da ona možda ne odražava dovoljno širok spektar političkih i društvenih interesa.

Pored Deklaracije, na dnevnom redu su i brojni sporazumi o zaduživanju, uključujući kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona. Ovaj projekat izazvao je raspravu među poslanicima, sa nekima koji podržavaju izgradnju kao način unapređenja sportske infrastrukture u zemlji, dok drugi postavljaju pitanja o prioritetima trošenja budžetskih sredstava.

Takođe, poslanici će raspravljati o kadrovskim rešenjima, uključujući izbor guvernera Narodne banke Srbije (NBS), gde je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković. Njena kandidatura izazvala je razne reakcije, s obzirom na njen prethodni mandat i politiku koju je vodila. Pored toga, biraće se i novi predsednik Fiskalnog saveta Srbije, za koji je umesto Pavla Petrovića, kome je istekao mandat, predložen Blagoje Paunović. Ova kadrovska pitanja su od velikog značaja za ekonomsku politiku i fiskalnu stabilnost zemlje.

Skupština Srbije nastaviće svoj rad u 10.00 časova, a očekuje se da će rasprava biti intenzivna i dinamična, s obzirom na važnost tema koje su na dnevnom redu. Poslanici će imati priliku da iznesu svoje stavove i argumente, dok će građani s pažnjom pratiti razvoj događaja, s obzirom na značaj odluka koje će biti donete za budućnost zemlje.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (13)

Loading
Ceca

28.07.2024 16:59

Deklaracija je za nas jako znacajna. Sacuvacemo nase vitalne I nacionalne interese uz odgovornu politiku Vucica

Ivana

28.07.2024 17:00

Sada se radi I gradi zahvaljujuci posvecenosti, zahvaljujuci odgovornosti sadasnje vlasti.

Uroš

28.07.2024 17:03

Deklaracija sa Svesrpskog sabora je temelj za vođenje srpske nacionalne politike i očuvanje naših interesa u teškim vremenima. Ova Deklaracija naglašava važnost srpskog jedinstva.

Nemanja

28.07.2024 17:03

Ponosan sam na Deklaraciju koja ističe značaj saradnje između Srbije i Republike Srpske uz poštovanje Dejtonskog sporazuma. To je ključ za naš napredak i stabilnost.