UDARNO! Savet EU doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa tzv. Kosova

Autor:

Vesti

22.07.2024

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU

UDARNO! Savet EU doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa tzv. Kosova

Foto: www.profimedia.rs

Pasoš

Savet EU doneo je danas odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa tzv. Kosava koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU. 

Kako je saopšteno iz Saveta EU, usvojena je uredbu kojom se obezbeđuje da ceo region Zapadnog Balkana podleže istom viznom režimu, ukidanjem isključenja koje je ranije važilo za nosioce srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije

Današnjim usvajanjem od strane Saveta se završava zakonodavni proces. Čim uredba stupi na snagu, što će se desiti 20. dana od dana objavljivanja u Službenom listu EU, počeće da se primenjuje u svim državama članicama EU. 

Od decembra 2009. godine, nosioci srpskih biometrijskih pasoša bili su izuzeti od obavezne vize kada putuju u šengenski prostor. Jedna kategorija nosilaca pasoša Srbije tada je bila isključena iz izuzeća od viznog režima, odnosno nosioci pasoša izdatih od strane Koordinacionog direktorata Srbije u Beogradu. 

Komisija je 16. novembra 2023. objavila predlog da se ovo isključenje ukloni izmenom Uredbe (EU) 2018/1806, čime se omogućava svim građanima regiona Zapadnog Balkana da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor.

Šef Misije Srbije pri EU Danijel Apostolović ocenio je da je odlukom da se ukinu vize nosiocima srpskih pasoša sa Kosova Savet EU uklonio nepravdu jer su, kako podseća, ti građani bili jedini na Zapadnom Balkanu kojima su bile potrebne vize za ulazak u Uniju.

"Dobra vest iz Brisela za naše građane sa Kosova i Metohije. Konačno možemo da kažemo da je celokupna zakonodavna procedura u vezi sa ukidanjem viza za naše pasoše sa Kosova i Metohije završena", kazao je Apostolović za Kosovo onlajn.

Podsetio je da je odluka usvojena danas na sastanku Saveta EU te da ostaje još da bude objavljena u Službenom glasniku, kao i da će 20 dana nakon toga stupiti na snagu.

"Naši građani sa KiM će konačno moći da putuju u EU bez viza. Time je konačno uklonjena nepravda jer su oni bili jedini sa Zapadnog Balkana kojima su potrebne vize za ulazak u EU", istakao je. 

Napominje da su očekivanja bila da se to desi i ranije.

"Kako nam je rečeno, problem je bio što je odluka usvojena na poslednjoj plenarnoj sednici prethodnog saziva Evropskog parlamenta i što je onda za završetak cele procedure morao da se čeka novi saziv EP", pojasnio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading