Basta: Puna podrška Predsedniku Vučiću za eksploataciju litijuma i strateško partnerstvo sa EU

Autor:

Vesti

20.07.2024

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uslov pre otvaranja rudnika je da Srbija mora postati punopravna članica EU

Basta: Puna podrška Predsedniku Vučiću za eksploataciju litijuma i strateško partnerstvo sa EU

Foto: Privatna arhiva

Rade Basta, bivši ministar ekonomije Srbije i predsednik pokreta Evropski put, izražava svoju potpunu podršku za otvaranje i eksploataciju rude litijuma u Srbiji kroz strateško partnerstvo sa Evropskom unijom. Ovaj projekat može značajno doprineti ekonomskom razvoju naše zemlje, uz poštovanje najviših standarda zaštite životne sredine.

Kao ključni uslov za realizaciju ovog projekta, naglašavam potrebu da Srbija postane punopravna članica Evropske unije. Tek nakon sticanja članstva, moguće je započeti aktivnosti vezane za eksploataciju litijuma, uz striktno poštovanje svih uslova i osnovnih standarda propisanih zakonima Evropske unije za zaštitu životne sredine.

Zašto je litijum važan?

Litijum je ključan element za proizvodnju baterija koje pokreću električna vozila, što je od suštinskog značaja za prelazak na održive izvore energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida. Električna vozila igraju ključnu ulogu u smanjenju zagađenja i borbi protiv klimatskih promena, a litijum-jonske baterije su trenutno najefikasniji način skladištenja energije za ove svrhe. Srbija ima značajne rezerve ovog strateškog resursa, što predstavlja veliku priliku za našu zemlju da postane lider u ovoj industriji.

Koristi za Srbiju

Pored očiglednih ekonomskih koristi, kao što su otvaranje novih radnih mesta i povećanje državnih prihoda, eksploatacija litijuma može doprineti i tehnološkom napretku i privlačenju stranih investicija. Ovaj projekat će:

1. Otvoriti nova radna mesta

Eksploatacija i prerada litijuma zahteva visokokvalifikovanu radnu snagu, što će otvoriti mogućnosti za zapošljavanje i dodatno obrazovanje lokalne populacije.

2. Povećati državne prihode
Prihodi od rudarske industrije i povezanih aktivnosti mogu značajno povećati budžet Srbije, omogućavajući dalja ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

3. Privući strane investicije
Partnerstvo sa Evropskom unijom i poštovanje visokih ekoloških standarda čini Srbiju atraktivnom destinacijom za strane investitore koji traže održive i odgovorne projekte.

4. Podstaknuti tehnološki napredak
Investicije u istraživanje i razvoj, kao i uvođenje najnovijih tehnologija u eksploataciju i preradu litijuma, mogu podići tehnološki nivo zemlje i otvoriti vrata za razvoj novih industrija.

Ekološki standardi

Naglašavam da se projekat mora realizovati uz strogo poštovanje ekoloških standarda Evropske unije. To uključuje:

Očuvanje prirodnih resursa
Održivo upravljanje rudarskim aktivnostima kako bi se smanjio uticaj na životnu sredinu i osigurala dugoročna dostupnost resursa.

Minimizacija negativnih uticaja na životnu sredinu
Primena naprednih tehnologija i praksi koje smanjuju emisije štetnih gasova, zagađenje vode i zemljišta.

Uspostavljanje održivih praksi u rudarskoj industriji
Edukacija i sertifikacija rudarskih kompanija prema najvišim ekološkim standardima, uz kontinuirani nadzor i evaluaciju.

Nova vremena i izazovi

Nova vremena donose sa sobom teške odluke. Nove generacije mladih znaju šta hoće i prihvataju nove tehnologije. Dok svet napreduje i ljudi planiraju letove na Mars, mi ne smemo ostati zarobljeni u devedesetim godinama zbog pogubne politike iz prošlosti. Predsedniče Vučiću, pozivam vas da nastavite hrabro i odlučno na evropskom putu, tamo gde Srbija pripada – u Evropskoj uniji.

Kao što sam i pre tri godine javno pozivao da se ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, i morale su tri godine da prođu da bi se shvatilo da nema jeftinije i bolje proizvodnje energije, tako i sada kažem i stojim iza svojih reči – ovo je projekat koji nikako ne smemo da propustimo kao zemlja.

Otvaranje i eksploatacija rude litijuma je velika prilika za Srbiju. Međutim, važno je da se to uradi na pravi način, uz poštovanje najviših ekoloških standarda i uz puno članstvo u Evropskoj uniji. Samo tako možemo osigurati dugoročne koristi za našu ekonomiju i zaštititi našu životnu sredinu.
Pustite da struka radi svoj posao i manite se rekla-kazala. Vreme je da ozbiljno pristupimo ovom projektu i omogućimo Srbiji da iskoristi svoje potencijale na najodgovorniji način.
Ekonomski parametri i očekivanja

Eksploatacija litijuma će doneti značajne direktne investicije u Srbiju tokom naredne decenije. Očekuje se da će projekat generisati hiljade novih radnih mesta u rudarskoj i pratećim industrijama. Povećanje državnih prihoda od poreza i koncesionih naknada omogućiće značajna ulaganja u javne usluge i infrastrukturu.

Globalni ciljevi održivog razvoja

Eksploatacija litijuma u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije direktno doprinosi globalnim ciljevima održivog razvoja, posebno ciljevima vezanim za čistu energiju, industrijsku inovaciju i infrastrukturu, održive gradove i zajednice, kao i klimatsku akciju.

Ovaj korak će omogućiti Srbiji da iskoristi svoje prirodne resurse na način koji je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i održivog razvoja, pružajući istovremeno ekonomske koristi za građane Srbije i doprinoseći globalnim ciljevima održivog razvoja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading