PUTIN NIKAD NE BI DOZVOLIO DA NATO BOMBARDUJE JUGOSLAVIJU! "Brutalnim rušenjem međunarodnog prava, STVOREN JE PRESEDAN"

Autor:

Vesti

22.07.2024

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija je definisala nacionalne ciljeve, a predsednik je istinski prijatelj Srba"

PUTIN NIKAD NE BI DOZVOLIO DA NATO BOMBARDUJE JUGOSLAVIJU! "Brutalnim rušenjem međunarodnog prava, STVOREN JE PRESEDAN"

Foto: Tanjug/AP. Shutterstok

Ministar bez portfelja zadužen za oblast međunarodne ekonomske saradnje i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu Nenad Popović je poručio da snažnu narodnu volju, da ima svoju Republiku Srpsku, niko nikada ne može slomiti, prenose "Večernje novosti".

"U svim susretima sa visokim zvaničnicima Rusije uvek sam čuo samo reči uvažavanja prema Srbiji i predsedniku Vučiću. Rusija visoko ceni činjenicu da smo jedina zemlja u Evropi koja joj nije uvela sankcije. Kremlj je u potpunosti svestan situacije u kojoj se Srbija nalazi i kakve pritiske trpi pre svega zbog svoje odluke da bude samostalna i da vodi politiku u interesu njenih građana. U tom smislu su potpuno besmisleni i lažni navodi o tobožnjem nezadovoljstvu u Moskvi pozicijom Srbije. A još je besmislenije da predsednik Putin ne želi da razgovara sa predsednikom Vučićem." rekao je ministar Popović.

Na pitanje da li bi Rusija danas postupila drugačije nego 1999. godine, on je rekao da bi se današnja Rusija, na čelu sa predsednikom Putinom, nesumnjivo postavila drugačije prema bombardovanju Srbije.  

"Devedesete godine su složen period kada je Rusija, posle raspada SSSR, još tražila svoj identitet, prolazila kroz težak i bolan tranzicioni period, sa nejasnim nacionalnim ciljevima i ogromnim zabludama i iluzijama u pogledu namera Zapada. Putinova Rusija, tačno zna šta želi, i kroz obnovljenu duhovnu, nacionalnu i ekonomsku snagu, potpuno je definisala nacionalne ciljeve. Ona je jasno sagledala svoje mesto u svetu, ali i namere drugih prema njoj. Putin, koji je istinski prijatelj Srba, ne bi dozvolio da uopšte dođe do razaranja i agresije NATO", kazao je Popović.

Republika

Foto: Tanjug

NATO bombardovanje 1999.

On je istakao da je to što se sukob u Ukrajini smatra "agresijom", a napad na SRJ "humanitarnom akcijom" - klasičan primer dvostrukih standarda koji postoje u svetskoj politici.

"Njih je oduvek bilo, ali svoju ubrzanu primenu dobijaju baš od prljave i užasne agresije na našu zemlju 1999. godine. Tada je praktično srušen međunarodni poredak, jer je jedna slobodna zemlja brutalno napadnuta od strane NATO pakta, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN. U oholoj moći, mislili su da će ta agresija, kojoj je cilj bio odvajanje Kosova, biti tretirana kao jedinstven slučaj, i da će se tako moći ponašati i u nekim narednim situacijama kada odluče da napadnu neku suverenu zemlju. Međutim, ovakvim brutalnim rušenjem međunarodnog prava, na primeru Srbije, stvoren je presedan. A pošto oni ne žele da prihvate takvo tumačenje događaja iz 1999. godine, onda je na delu objašnjenje činjenica sa stanovišta pojedinih interesa, jer međunarodno pravo u praksi više ne funkcioniše. Kada je u pitanju njihov interes, onda njihova agresija nije agresija, već humanitarna intervencija, a separatizam Albanaca koji je posledica njihove agresije na Srbiju, nije separatizam, već pravo na samoopredeljenje", rekao je ministar.

"Republiku Srpsku ne mogu da slome"

Na pitanje da li će Republika Srpska uspeti da se očuva u obliku koji joj je dao "Dejton", on je rekao da je Republika Srpska stvorena čvrstom i nepokolebljivom voljom Srpskog naroda da opstane na tom prostoru, da tu živi slobodno i bezbedno, sa pravom da izražava pripadnost nedeljivoj srpskoj naciji i našoj pravoslavnoj veri i kulturi. Poručio je da takvu snažnu narodnu volju, da ima svoju Republiku Srpsku, niko nikada ne može slomiti i podsetio da je značaj Republike Srpske za čitav srpski narod posebno došao do izražaja na Svesrpskom saboru u Beogradu.

"Ako se vratimo u prošlost, svi spoljni koncepti stvaranja Jugoslavije, bilo komunistički, bilo anglosaksonski, počivali su na premisi da jaka Jugoslavija nije moguća bez slabe Srbije. Ta dva koncepta, ujedinjena tokom komunističkog perioda, dovela su Srbiju na rub propasti. Kada je doneta odluka od strane onih koji su takvu Jugoslaviju stvorili da je njena uloga završena i da treba da se razbije, logično je bilo da oni koji nisu želeli da vide jaku Srbiju unutar Jugoslavije, ne žele da vide jaku Srbiju ni izvan nje", rekao je  Nenad Popović odgovarajući na pitanje - kako ocenjuje da se posle tri decenije posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije i dalje koristi mantra da su Srbi loši momci.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

srpska zastava

On je ukazao da je narativ o srpskom hegemonizmu, krivici za rat, i opasnosti za mir na Balkanu kreiran početkom devedesetih godina, da je već postojao u prošlosti i ukazao da traje i da će trajati.

"Jer, Srbija je najstarija i najslobodarskija država regiona, sa hiljadugodišnjom državotvornošću, nacionalnom svešću i snažnom voljom za nezavisnošću. To je politika naših predaka koju danas posvećeno i hrabro nastavlja predsednik Vučić", rekao je Popović.

On je poručio da ostale novostvorene države i nacije na ovom prostoru uvek bile samo oruđe i u funkciji interesa onih stranih sila koje su vekovima želele slabu Srbiju.

Republika

Foto: Promo foto

Nenad Popović

"Onoliko, koliko je nekada, koštala slobodarska politika naše pretke u složenim svetskim prilikama, toliko ova ljubav za slobodnu i nezavisnu Srbiju košta i našu generaciju Srba. Mi smo se na početku krize u Ukrajini postavili krajnje principijelno, kroz odluke našeg Saveta za nacionalnu bezbednost. Jedna strana u tom sukobu - Zapad, ne želi da toleriše na evropskom prostoru, koji smatra svojim, ni jednu zemlju koja bi po ovom pitanju imala svoj nezavisan stav, i vodila politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima. Međutim, mi ne bismo bili više Srbi, niti bi danas ova Srbija bila Srbija koju su stvarali Nemanja, Stefan, Sveti Sava, Karađorđe i Miloš ukoliko ne bi mislila svojom srpskom glavom, i ukoliko bi joj drugi diktirali koji su to srpski interesi i ko su srpski saveznici i prijatelji", rekao je Nenad Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading