PAŠALIĆ: SVI SMO OBAVEZNI DA SE BORIMO ZA RAVNOPRAVNOST I TOLERANCIJU

Autor:

Vesti

18.07.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana je podsetio da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava.

PAŠALIĆ: SVI SMO OBAVEZNI DA SE BORIMO ZA RAVNOPRAVNOST I TOLERANCIJU

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom obeležavanja 18. jula - Dana Nelsona Mandele, južnoafričkog antiaparthejdskog revolucionara i predsednika Republike Južna Afrika, da svaki pojedinac ima pravo ali i obavezu da se bori protiv svih oblika ugnjetavanja, diskriminacije i nejednakosti u društvu.

„Okruženje u kome živimo, duboko ukorenjena, često i nesvesna diskriminacija, netolerancija ili netrpeljivost prema onima koji su po nečemu različiti (od boje kože, porekla, religije do seksualnog ili drugog ličnog opredeljenja) nameće prioritete u angažovanju Zaštitnika građana na zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava“, naglasio je Pašalić.

Zaštitnik građana je podsetio da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, da je zabrana mučenja imperativna norma koja je obavezujuća za sve države, a da je Republika Srbija u obavezi da sprovodi aktivnosti i mere za obezbeđenje punog poštovanja zabrane zlostavljanja i unapređenja stanja u ovoj oblasti.

„Samo sa verom u poštovanje ljudskih prava i tolerancije kod svakog čoveka kao pripadnika grupe, zajednice ili države možemo uspostaviti savršen sistem zaštite prava svih ljudi bez obzira na rasu, pol i nacionalnu pripadnost. Obaveza svih nas je da u svemu i uprkos svemu prema svima postupamo kao ljudi, da negujemo univerzalne ljudske vrednosti, kao što su ravnopravnost, zajedništvo, solidarnost, međusobno poštovanje“, naglasio je Pašalić.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2009. godine se dan rođenja bivšeg predsednika Republike Južne Afrike Nelsona Mandele 18. jul obeležava kao Međunarodni dan Nelsona Mandele u znak priznanja za njegov doprinos kulturi mira i slobode.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading