ĐACI-NASILNICI MORAĆE DA RADE! Zaštitnik građana traži kraće disciplinske postupke i uvođenje društveno-korisnog rada

Autor:

Vesti

24.06.2024

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaj da se uvede red u školama

ĐACI-NASILNICI MORAĆE DA RADE! Zaštitnik građana traži kraće disciplinske postupke i uvođenje društveno-korisnog rada

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je Ministarstvu prosvete predlog izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja prema kojem bi se skratio postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj i uveo društveno-koristan rad.

- Deca imaju prava, ali i obaveze, prema kojima moraju u školama da se ponašaju - rekao je Pašalić i istakao da nije reč o kažnjavanju đaka, već o izvesnosti kazni.

NEMA POVERENJA

Zaštitnik je povodom predloga za izmenu zakona rekao da granice moraju da se postave učenicima zbog epidemije neprimerenog ponašanja u školama.

- Gubi se poverenje i u osnovne i u srednje škole. Zaštitnik građana je zato uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, s ciljem da se do početka sledeće školske godine spreči neprimereno nasilje i ponašanje - ističe Pašalić, koji smatra da u Ministarstvu prosvete ima volje da se zakon promeni.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Zoran Pašalić

Pašalić je dodatno obrazložio svoju inicijativu:

- Predlažemo da se ukine nepotrebno administriranje i onemogući da se protokom vremena osujeti disciplinski postupak. Društveni-korisni rad će se sprovoditi s ciljem edukacije i vaspitavanja učenika.

Zaštitnik ističe da deca imaju i prava, ali i obaveze, u skladu s kojima moraju da se i ponašaju.

ADMINISTRIRANJE

Govoreći o nepotrebnom administriranju, Pašalić predlaže da direktor škole, razredni starešina i školski psiholog odluče da li će, osim disciplinskog postupka, postojati i vaspitni u određenom roku.

- Na primer, ako je neko počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak se može voditi dok učenik ne završi osnovnu, odnosno srednju školu - objašnjava Pašalić, ističući da će društveno-koristan rad praktično da znači da učenik, na primer, pomaže drugima u nastavi i drugim aktivnostima u obrazovanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading