VELIKI SKANDAL U TUŽILAŠTVU: Tužiteljka mužu nameštala predmete?

Autor:

Vesti

18.07.2024

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jelena Biorčević Cerović, vršilac funkcije Glavnog javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu, umešana je u mutne poslove advokata Čedomira Backovića i njegovog sina, a u vezi divlje gradnje u Surčinu koja je nedavno dospela u žižu srpske javnosti.

VELIKI SKANDAL U TUŽILAŠTVU: Tužiteljka mužu nameštala predmete?

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Agencija za sprečavanje korupcije

Naime, prema saznanjima Republike, tužiteljka je supruga advokata Veselina Cerovića koji je Backovića, između ostalog, zastupao i kada je protiv Backovićevog sina podignuta krivična prijava u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog nelegalne gradnje stambenog kompleksa u Šekspirovoj 32 u Surčinu.

- Biorčević Cerovićeva je tada bila tužilac u Trećem tužilaštvu i nije se, kao što zakon nalaže, izuzela u predmetima u kojoj je muž zastupao Backovićeve. Time je direktno bila u sukobu interesa. Epilog je odbacivanje krivične prijave. Ovim niko ne ukazuje da je ona namestila predmet, ali po svim pravilima je morala da se izuzme, jer je ovo čista disciplinska prijava za Cerovićku - kaže naš izvor upućen u ovaj slučaj.

Izazvao tešku saobraćajku

Backović, nekadašnji pomoćnik ministra pravde, inače, poznat je kao sklon incidentnom ponašanju. On je izazvao saobraćajku 5. februara ove godine kada je oštećeni teško povređen, što je pokušao da demantuje, ali smo potvrdu dobili iz Trećeg tužilaštva.

- Uvidom u elektronsku bazu podataka utvrđeno je da se pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi postupak preduzimanja dokaznih radnji protiv Č. B. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz odredbe člana 297. stav 3. u vezi člana 289. stav 3. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika - naveli su za Republiku u ovom tužilaštvu.

Tužiteljka nije odgovorila na pitanja upućena mejlom preko Višeg javnog tužilaštva u Pančevu.

Podsetimo, protiv Backovićevog sina je podneta krivična prijava, ali je kasnije odbačena jer je očigledno nelegalan objekat volšebno naknadno legalizovan. Iz opštine Surčin tada je odgovoreno da je sve urađeno po zakonu, mada se radi o objektu većem od 800 kvadrata, za koji je nadležan grad, a ne opština. Sve ovo dobija sasvim drugu dimenziju posle hapšenja direktora "Amana" koji su baš u Surčinu na divlje gradili objekat od čak 40.000 kvadrata, a sumnja se da je u sve bila umešana i načelnica urbanizma Dobrinka Tošić.

Kada smo svojevremeno ova pitanja uputili Backoviću, on je zapretio tužbom.

- Advokat Cerović mi je drug sa fakulteta, a njegovu suprugu apsolutno ne poznajem. Došla je u Treće tužilaštvo nakon pokretanja ovog postupka i početka zastupanja mog sina od strane advokata Cerovića i mene - odgovorio je tada Backović i dodao da je Tošićevu video "dva ili tri puta, kao i svi koji su učestvovali u procesu legalizacije".

Očigledno iznerviran pitanjima, kasnije je autora teksta nazvao telefonom pokušavajući da ga isprovocira i tvrdeći da se radi o pokušaju reketiranja.

Prebio čoveka, prošao sa uslovnom

Backović se 2012. našao na meti Koalicije za pristup pravdi, koja je kritikovala Ministarstvo pravde  jer ga je "kao kompromitovanu osobu" imenovalo na čelo radne grupe za izradu nacionalne strategije pravosuđa. Ova koalicija nevladinih organizacija saopštila je tad da je "sa zaprepašćenjem" primila vest da je za koordinatora te radne grupe imenovan pomoćnik ministra pravde pošto ga je Advokatska komora Vojvodine 2005. označila kao "nedostojnog" za obavljanje advokatske profesije.

Naime, on nije upisan u Imenik advokata jer je krivično osuđivan pošto je 2003. učestvovao u kafanskoj tuči, kada je jednog čoveka udario pivskom flašom u glavu, a taj čovek je njemu odgrizao deo uha. Zato je Backović, kako je podsetila Koalicija za pristup pravdi, 2004. pravnosnažno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading