ANA BRNABIĆ SE OBRATILA IZ BERLINA: "Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju"! (VIDEO)

Autor:

Vesti

03.07.2024

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drago mi je da je bilo u delegaciji i predstavnika opozicije, zahvalnost Vladimiru Đorđeviću koji je danas u delegaciji. Žao mi je što neki drugi nisu imali možda dovoljnu želju ili poštovanja prema građanima koji su ih birali. Nije bilo takvih poziva pre. Ja želim to da promenim, želim da budu sa mnom u delegaciji, rekla je Brnabić.

ANA BRNABIĆ SE OBRATILA IZ BERLINA: "Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju"! (VIDEO)

Foto: printscreen/Tanjug

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas u Berlinu da bi Srbija trebalo da uči na nemačkom primeru, pa da dođe do stanja da oko pitanja od nacionalnog interesa, poput kopanja litijuma, ne postoje političke podele, već da sve stranke podrže nacionalni interes.

 

 

"Da dođemo do toga da je nacionalni interes na prvom mestu, a politički interes svakako uvek mora biti sekundarni i mora biti ispod nacionalnog interesa. Tu od Nemačke možemo da učimo", izjavila je Brnabić, koja boravi u poseti Saveznoj Republici Nemačkoj.

Navela je da je čestitala nemačkim privrednicima na tome što će Nemačka biti prva evropska zemlja koja će početi da kopa litijum, kako kaže, 2026. godine i napominje da Nemci imaju dva velika projekta Vulkan i Zinvald i podseća da su 10. juna grad Karlsrue i gradsko veće Landaua odobrili dodatni prostorni plan za njihov rudnik litijuma.

"To je važno za Nemačku, to je važno i za Evropu, ali na prvom mestu je važno za Nemačku. To znači za Nemačku veću energetsku nezavisnost, veću energetsku samostalnost, to znači još jaču nemačku privredu i industriju. To opet znači da će oni moći da proizvode sve od baterije preko električnih vozila", ukazala je Brnabić i napomenula da je projekat Vulkan duplo manji nego projekat Jadar u Srbiji.

Ona je apelovala na deo opozicije da, kako je rekla, prestane da laže ljude u Srbiji da Nemačka ne koristi svoj litijum i istakla da je "ista ta opozicija koja je dovela projekat Rio Tinto u Srbiju, sada se pere od njega".

Objasnila je da su se u Nemačkoj eksperti iz više oblasti, poput zaštite životne sredine, okupili da diskutuju o litijumu, dok u Srbiji, kako kaže, to rade "pisci i poete".

Brnabić je ocenila da je delu opozocije koji je bio na vlasti do 2012. Rio Tinto bio dobar, a sad za vreme vlasti Aleksandra Vučića "on je užasan".

Objasnila je da je u Nemačkoj situacija drugačija. "U Nemačkoj se politika ne vodi po tim linijama. Ako je nešto dobro za Nemačku, oni će se svi ujediniti i gledati kako to da izguraju. Zarad Nemačke, nemačkog društva i nemačke privrede", zaključila je Brnabić.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Dejan

03.07.2024 18:57

Potpuno je ispravno učiti od Nemačke kada je kopanje litijuma u pitanju

Marko

03.07.2024 18:58

Srbija je samostalna i nezavisna država koja je usmerena ka interesima građana Srbije i time će se voditi i kad je kopanje litijuma u pitanju

darko

03.07.2024 19:02

Naravno da je veliko interesovanje jer je Srbija sad stabilna zemlja u kojoj može svako da ulaže i oda očekuje profit.