PREDSEDNIK VUČIĆ NASTAVLJA ZVANIČNU POSETU EGIPTU!

Autor:

Vesti

14.07.2024

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na forumu u Privrednoj komori Srbije, učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

PREDSEDNIK VUČIĆ NASTAVLJA ZVANIČNU POSETU EGIPTU!

Foto: Printscreen/rts.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Egiptu sastancima sa egipatskim zvaničnicima, nakon čega će učestvovati na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

Drugog dana posete predsednik Vučić će se sastati sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Egipta Mostafom Madbulijem.

Potom će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu.

Na forumu će, kako je Tanjugu rečeno u Privrednoj komori Srbije, učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

Prvog dana posete Vučić je u Kairu razgovarao sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dve zemlje, a posebno važnim je ocenio to što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.

Održan je i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta.

U prisustvu dvojice predsednika u Kairu je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje i još 10 bilateralnih dokumenata o saradnji dve zemlje u različitim oblastima.

Vučić je u subotu razgovarao i sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abdulom Geitom o najvažnijim globalnim pitanjima kao i o mogućnostima za saradnju.

Takođe je posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku.

Obišao je i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina.

Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta Al Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije nasoj zemlji.

Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i Al Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (25)

Loading
Konor

14.07.2024 08:23

Znam da će sve biti u senci pokušaja atentata na Trampa, ali ovo je jedna od najbitnijih poseta u poslednjih nekoliko godina. U Egipat se ne ide samo protokolarno i da se u teoriji govori o saradnji, već se pogađaju dobri i kvalitetni poslovi.

Kilios

14.07.2024 08:25

Znam da sa Egiptom imamo mnoge važne dogovore. Oni su nam dostavili deo naoružanja koje smo kupovali po svetu, ali nisu nas puštali da dovedemo u našu zemlju. A u arapskkom svetu možda i najvažnija država.

Sara

14.07.2024 08:35

Egipat je prijatelj Srbije sto je pokazao i neglasanjem za Rezoluciju o Srebrenici!

Miloš

14.07.2024 08:40

Pametan potez našeg predsednika jer je to jedno veliko tržište gde naša roba može itekako biti konkurentna