DANAS SE PIŠE ISTORIJA! Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta

Autor:

Vesti

13.07.2024

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazum će obuhvatiti više od 16.000 proizvoda

DANAS SE PIŠE ISTORIJA! Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta

Foto: TV Pink/printscreen

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan Al Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

Ministar Momirović je ranije izjavio da će nakon ratifikovanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biti ukinute carine za gotovo celu srpsku poljoprivredu.

"Čim Sporazum o slobodnoj trgovini bude ratifikovan biće ukinute carine od 40 odsto na svežu jabuku, kao i carine od 30 odsto na suvu šljivu i 20 odsto na smrznuto bobičasto voće. Carine na proizvode naše prehrambene industrije koje se sada kreću u rasponu od 20 do 60 odsto polako će krenuti da se smanjuju, dok će biti ukinute i carine na mineralnu vodu i bezalkoholno pivo koje su sada između 20 i 30 odsto", naveo je Momirović.

Istakao je da je to jedna velika šansa za poljoprivrednike i domaćine iz Srbije, ali i ogromna šansa za srpsku industriju keramike, farmaceutsku industriju i mnoge druge industrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (25)

Loading
Aca

13.07.2024 12:45

Potpisanim sporazumima veliki uspeh za mnoge oblasti u svim granama!

Zlatko

13.07.2024 12:46

Lepe vesti iz Egipta

Sasa

13.07.2024 12:47

Veliki dan za Srbiju🇷🇸👋💙

Rada

13.07.2024 13:22

Napravljen veliki korak za Srbiju.