UBIJAO SRPSKE VOJNIKE, A SAD GLUMI SVECA I MIROTVORCA! Sraman intervju prvog predsednika Slovenije Milana Kučana

Autor:

Vesti

19.06.2024

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek koji je najzaslužniji za raspad SFRJ u jednom intervjuu glumio sveca i veličao "naivnog" Izetbegovića

UBIJAO SRPSKE VOJNIKE, A SAD GLUMI SVECA I MIROTVORCA! Sraman intervju prvog predsednika Slovenije Milana Kučana

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Profimedia

Milan Kučan, prvi predsednik Slovenije i čovek koji je direktno odgovoran za ubijanje vojnika JNA u ovoj zemlji, u jednom intervjuu je sve članice nekadašnje SFRJ optužio za rat, a on - ni luk jeo ni luk mirisao.

SLOBA I TUĐMAN

Iako je svima dobro poznato da je upravo Slovenija, pod njegovim vođstvom imala vodeću ulogu u rascepu Jugoslavije, Kučan je u intervjuu koji je dao za bosanske medije između redova poručio da je Slovenija bila faktor mira, ističući da su, s druge strane, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević vodili tajne pregovore o podeli Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, tadašnja srpska politika, kakva je bila za vreme Miloševića, predstavljala je opasnost da dođe do nasilnog raspada.

- Zato smo mi i nudili deklaraciju o mirnom razdruživanju, koja, nažalost, nije bila prihvaćena. Jedino mi je podršku dao Hrvatski sabor. Tada sam razgovarao s predsednikom Izetbegovićem zašto Bosna nije to podržala. Upravo smo mi to radili, pre svega zbog Bosne znajući šta je u Bosni već bilo na tim nacionalnim sukobima i do čega može dovesti - kazao je Kučan i dodao:

- Iako smo mi tada bili u dosta tesnim odnosima, gotovo svakodnevnim, s Hrvatima, kazao sam Tuđmanu da treba da priča sa Slobodanom Miloševićem i on mi je tada rekao da već ima kontakte s njim.

Komentarišući Kučanov pokušaj da sebe prikaže kao faktor mira, nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže da Kučan nastavlja da gura u stranu odgovornost Slovenije za raspad SFRJ.

PLAN BIO JASAN

- Slovenija je, znamo svi, imala secesionističku ulogu, tako da bih rekao da je sve ovo pokušaj skretanja pažnje, ali i pokušaj da se Srbija i Srbi okrive za sve ono što se događalo. Nije tajna da je Kučan radio sve u dosluhu s Genšerom i sličnim savetodavcima, a plan je bio jasan - da se uništi Jugoslavija bespovratno, na čemu je Slovenija i radila devedesetih godina - ističe Jovanović i dodaje:

- Jasno je bilo svima, pa i Kučanu, da se u tom periodu događao građanski rat. Između ostalog, dovoljno je pomenuti ubijanje srpskih regruta, koji su u tom periodu bili bespomoćni. Kada sve ovo uzmemo u obzir, svima biva jasno da je besmisleno ulaziti u detaljisanje njegovih teorija.

Pravi se naivan

Kučan takođe drži pridike kako su Tuđman i Milošević tada razgovarali o nekim drugim stvarima, a ne o onim o kojima je, prema njegovom ubeđenju, trebalo.

- Oni su u Karađorđevu tada već naveliko razgovarali, ne o onom što sam mislio da treba razgovarati, nego o podeli BiH. A čim vi počinjete diskusiju na tom prostoru oko podele, promene granice i tako dalje, to je rat, tu drugog rešenja nema. I on nije bio svestan toga - naveo je nekadašnji slovenački predsednik.

Radun: Za slovenačke zločine niko nije odgovarao

Branko Radun, politički analitičar, kaže da ga ovakve izjave ne iznenađuju.

- Bivši predsednici tako posle izvesnog perioda, kada obično krenu da pišu memoare, počinju sebe da hvale, a o drugima malo manje lepo da pričaju. To je, rekao bih, i ovde slučaj, gde Milan Kučan sebe i Sloveniju želi da predstavi kako nekakav faktor mira na Balkanu. Kada je reč o pregovorima između Tuđmana i Slobodana Miloševića, i ranije je bilo govora o tome, ali nikada ništa nije dokazano - kaže Radun.

Republika

Foto: Public Printscreen

Branko Radun

On dodaje da ne treba zaboraviti ubijanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije, među kojima je bio najveći deo Srba:

- Za to, naravno, niko nije odgovarao. Sve u svemu, kad se govori o svim tim stvarima, pa i kada pričamo o Kučanu, treba naglasiti da je on vodio slovenačku politiku, Hrvati su vodili hrvatsku, jedino su Srbi vodili jugoslovensku i to dovoljno govori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading