NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI LAŽNOJ! Kurti naneo štetu od 300 miliona evra budžetu tzv. Kosova, a kao i uvek, kriva mu je Srbija

Autor:

Vesti

15.06.2024

10:41 >> 11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažna država Kosovo čeka izveštaj visokog predstavnika EU Žozepa Borelja o koracima koje je preduzelo u ispunjavanju obaveza za ukidanje mera.

NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI LAŽNOJ! Kurti naneo štetu od 300 miliona evra budžetu tzv. Kosova, a kao i uvek, kriva mu je Srbija

Foto: Tanjug/AP

Dok Pokret Samoopredeljenje očekuje pozitivnu preporuku u Boreljovom izveštaju za ukidanje mera, opozicija je skeptična, a Privredna komora tzv. Kosova procenjuje da je kaznenim merama EU tzv. Kosovu pričinjena šteta od oko 300 miliona evra, piše RTV 21, prenosi Kosovo onlajn.

EU je uvela kaznene mere lažnoj državi u junu prošle godine nakon porasta tenzija na severu, a do sada je, prema proceni Privredne komore tzv. Kosova, kako je rekao predsednik Ljuljzim Rafuna, tzv. Kosovo oštećeno za oko 300 miliona evra.

"Šteta na dva načina po pitanju imidža Kosova i materijalnih projekata koje nismo imali prilike da dobijemo kao kapitalne, cifre su oko 300 miliona dok se ne objave. Nadam se da će biti uklonjene jer bi njihov nastavak bila najgora vest za privredu i strane investicije na Kosovu", rekao je Rafuna.

Iz Pokreta Samoopredeljenje kažu da je vreme da EU bude jasna da kaznene mere protiv tzv. Kosova treba da budu uklonjene, pa su odmah i probali da prebace svoj teret na Srbiju, jer je Beograd u njihovim očima jedini krivac za sunovrat Kurtija i njegove stranke.

"Očekivanja su da će mere biti ukinute. Mere su bile neprikladne i nerazumne. EU mora da uvede mere za nepoštovanje dogovora i nekonstruktivnosti u dijalogu Srbiji. Institucije daju sve od sebe da prošire legalitet u severnom delu, zvaničnici EU bi trebalo da budu zadovoljni ovakvom posvećenošću vlade, a ne da izazivaju zabrinutost", kažu iz Kurtijevog Samoopredeljenja.

U Alijansi za budućnost tzv. Kosova izražavaju skepticizam prema odluci EU da ukine mere protiv lažne države. Navode da ako mere ne budu ukinute, glavna krivica leži na lažnoj Vladi Kosova.

"Pa, ako vidimo postupke vlasti, ne očekujem ništa pozitivno. Onda ovoj vlasti ne preostaje ništa drugo nego da podnese ostavku i ide na izbore", rečeno je iz Alijanse.

Boreljov izveštaj je nezvanično trebalo da bude objavljen u utorak ove nedelje, ali se to nije dogodilo. Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je ranije da je dostavljanje izveštaja odloženo na zahtev nekih zemalja članica, dodajući da se u njemu preporučuje ukidanje mera za Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Dragana

15.06.2024 21:54

Neka Međunarodna zajednica zaštiti Srbe s KiM.