SRBIJA SPREMNA ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU DO 2030. GODINE! Ana Brnabić najavila revolucionarne promene u našoj zemlji!

Autor:

Vesti

13.06.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog Strategije je rezultat rada oko 50 stručnjaka iz privatnog sektora, akademije, nevladinih organizacija i državne uprave.

SRBIJA SPREMNA ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU DO 2030. GODINE! Ana Brnabić najavila revolucionarne promene u našoj zemlji!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Predsednica Parlamenta Ana Brnabić je danas na društvenoj mreži X objavila poziv za otvaranje javne rasprave o Strategiji razvoja veštačke inteligencije (AI) u Srbiji do 2030. godine.

Prema njenim rečima, predlog Strategije je rezultat rada oko 50 stručnjaka iz privatnog sektora, akademije, nevladinih organizacija i državne uprave. Ova inicijativa dolazi u vreme kada se očekuje da veštačka inteligencija utiče na oko 40% poslova u narednim godinama, te je stoga važno da se privreda i društvo Srbije pripreme za ove promene i iskoriste ih kao razvojnu šansu.

Predsednica Brnabić je najavila da će Narodna skupština Republike Srbije organizovati javno slušanje o ovoj temi, kako bi se čuli stavovi i predlozi relevantnih aktera. Do tada, pozvala je sve zainteresovane da se upoznaju sa dokumentom o Strategiji koji je dostupan na zvaničnom sajtu Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.


U današnjem globalnom kontekstu, veštačka inteligencija predstavlja ključni faktor razvoja, inovacija i konkurentnosti. Srbija, kao zemlja koja teži da se pozicionira kao lider u tehnološkom napretku, prepoznaje značaj ove oblasti i aktivno radi na stvaranju okvira za njen razvoj.

Ova Strategija za razvoj veštačke inteligencije u narednoj deceniji predstavlja korak ka usklađivanju sa globalnim trendovima i obezbeđivanju da Srbija maksimalno iskoristi potencijal ove tehnologije.

Važno je istaći da je izrada ovog dokumenta rezultat saradnje stručnjaka iz različitih sektora, uključujući privatni sektor, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i državnu upravu.

Ovakav pristup osigurava da Strategija odražava širok spektar interesa i perspektiva relevantnih aktera, te da se uzima u obzir kompleksnost uticaja veštačke inteligencije na društvo i privredu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading