BRATSKI! PUTIN POTPISAO VAŽNE DOKUMENTE ZA SRBIJU: Rešio nas velikog tereta, "PROTOKOLI" stupaju na snagu odmah!

Autor:

Vesti

12.06.2024

11:47 >> 11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje dugova Srbije prema Rusiji na osnovu niza međuvladinih sporazuma.

BRATSKI! PUTIN POTPISAO VAŽNE DOKUMENTE ZA SRBIJU: Rešio nas velikog tereta, "PROTOKOLI" stupaju na snagu odmah!

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Valentina Pevtsova

Odgovarajući dokument postavljen je na portalu zvaničnog izdanja pravnih akata, prenela je agencija RIA Novosti.

Protokoli su potpisani u Moskvi 13. novembra 2023. i u Beogradu 21. novembra 2023. godine.

Protokoli menjaju ugovore o davanju ruskih državnih izvoznih kredita Srbiji od 11. januara 2013. i 19. oktobra 2019. godine, finansijskog zajma od 10. aprila 2013. godine, kao i o izmirenju duga Srbije prema Ruskoj Federaciji na osnovu obaveza bivše Jugoslavije od 10. i 17. marta 2021. godine.

Protokolima su formalizovani sporazumi dve strane o otplati duga Srbije Rusiji sa rokom otplate od marta 2022. do marta 2023. godine, uz odlaganje plaćanja bez obračunavanja penala ili bilo koje druge dodatne kamate, ukoliko se otplati u celosti.

Srpska strana je od 1. septembra 2023. godine ispunila taj uslov, a plaćanja su vršena po dogovoru dve zemlje u ruskim rubljama.

Potreba za potpisivanjem protokola nastala je zbog problema u vezi sa plaćanjem u dolarima i evrima u sklopu servisiranja dugova Srbije, objasnio je zamenik načelnika Ministarstva finansija Ruske Federacije Vladimir Količev.

S tim u vezi, dve strane su prešle na obračune u rubljama, navodi ruska agencija.

Za otplatu od 1. marta 2022. godine do dana potpisivanja protokola, dug Srbije po izvoznim kreditima iznosio je 102,231 milion dolara i 1,944 miliona evra, po finansijskom kreditu 38,33 miliona dolara, a po obavezama Jugoslavije 2,96 miliona dolara.

Kako se navodi, protokoli stupaju na snagu na dan prijema poslednjeg pisanog obaveštenja da su dve strane završile neophodne interne procedure.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading