KAKO JE NAŠA VOJSKA ŠOKIRALA NATO NA MERDARU: 400 tenkova kao pod konac!

Autor:

Vesti

01.06.2024

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stratezi Alijanse bili uvereni da su uništili naše teško naoružanje, a onda se neprijatno iznenadili

KAKO JE NAŠA VOJSKA ŠOKIRALA NATO NA MERDARU: 400 tenkova kao pod konac!

Foto: Profimedia

Ovako ne izgleda vojska koja je poražena! Ovom rečenicom je jedan od američkih novinara na Merdaru komentarisao odlazak srpske vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 9. juna.

Kolona tenkova i vojnih vozila Vojske Jugoslavije kao pod konac, s kojih se vijorila srpska zastava, 13 dana pre Vidovdana, tačnije 15. juna 1999, krenula je s Kosova, posle 78 dana NATO bombardovanja. Pratila ih je kolona civilnih vozila, Srba koji su uporedo s njima, mnogi, nažalost, zauvek, odlazili sa svojih ognjišta, zabeležio je novinar Sputnjika.

MISLILI DA JE TRIK

- Samo Treća armija s potčinjenim sastavima na Kosovu je u tom trenutku imala 130.000 oficira i vojnika, 400 tenkova, 409 oklopnih transportera, 446 protivoklopnih raketa i 335 artiljerijskih oruđa - napisao je u ratnom dnevniku general Nebojša Pavković.

NATO komanda u Monsu, prema izveštajima naših bezbednosnih službi, koje su dostavljale izveštaje državnom i vojnom vrhu, raspolagala je procenom da je na Kosovu oko 80.000 vojnika i 350 tenkova.

Zapadni novinari nisu mogli da veruju da se srpska vojska povlači s Kosova gotovo neoštećena. Međusobno su komentarisali da je sigurno u pitanju neki srpski trik i predstava za medije, pitajući se šta je to NATO radio 78 dana. Foto-reporteri su se utrkivali da naprave što jaču sliku poražene vojske. Nije im uspelo. U nedostatku materijala, zapadne kamere zumirale su, praveći krupne kadrove, rasplakano dete koje je u prenatrpanom stojadinu prištinske registracije majka pokušavala da podoji... Tražilo se nešto, neki dokaz poraza, ali su ih huk tenkova i borbenih vozila koji su izranjali jedni za drugim kao iz duboke reke, oprani i uglancani, svaki put iznenadili.

ZADATAK IZVRŠEN

Povlačenje srpske vojske s Kosova je trajalo 11 dana. Počelo je kada je u tačno 13 sati, nedaleko od Podujeva, Vladimir Lazarević, komandant Prištinskog korpusa, stao na čelo nepregledne kolone i pred domaćim i stranim novinarima izdao naređenje za povlačenje VJ sa Kosova sledećim rečima:

- Vojska je u potpunosti izvršila zadatak i odbranila Kosovo, kao i suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

Na licu umor, ponos i prkos

Na licima srpskih vojnika, izmorenih danonoćnim napadima severnoatlantske armade koja je gruvala po njima s neba, i borbama s albanskim teroristima Oslobodilačke vojske Kosova, video se ponos, prkos, tuga... Na licima civila, Srba koji su išli uporedo s vojnom kolonom, bio je samo strah, strah od neizvesnosti. Kako su Srbi i vojska odlazili, tako su za njima Albanci slavili, kačeći američke i albanske zastave na kuće, igrajući i pevajući.

Albanci palili srpske zastave

Transparent koji je postavljen svojevremeno kao znak dobrodošlice VJ na nadvožnjaku na Merdaru tada ih je i ispratio. Na njemu je pisalo: "Nema nam drugog puta, od puta na Kosovo."
Kada je poslednji srpski vojnik prešao na teritoriju centralne Srbije, taj transparent spalili su Albanci, koji su sve vreme sitnim provokacijama i pokojom kamenicom pokušavali da izazovu neki incident. U euforiji koja ih je uhvatila uletali su u vatru sa srpskim zastavama, pa su s njima, onako zapaljenim, nastavljali da vitlaju, usta punih pogrdnih reči za sve što je srpsko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (6)

Loading
Prcko

01.06.2024 23:51

Možda ne znaju da se biju, ali znaju da se kriju.

Odgovori 3 17
Dragan iz Australije.

02.06.2024 19:00

@Prcko - I ti znas !

Tanja

02.06.2024 00:26

Hvala našim hrabrim vojnicima i oficirima, slava onima koji su dali živote u odbrani Kodova i Metohije. Budimo dostojni njihove žrtve!

gimi

02.06.2024 02:04

Toliko vojske a ipak porazeni!!!!!! ostavsi masovne grobnice, zlocine, silovanja i kradze, NIKAD VISE!!!!