"PRIJATELJSTVO NATOPLJENO ZAJEDNIČKI PROLIVENOM KRVLJU" SI ĐINPING O NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE: Sećanje dva naroda ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred!

Autor:

Vesti

07.05.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je naglasio i da je Kina stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, spremna da zajedno sa srpskim prijateljima izgradi zajednicu Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

"PRIJATELJSTVO NATOPLJENO ZAJEDNIČKI PROLIVENOM KRVLJU" SI ĐINPING O NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE: Sećanje dva naroda ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/RTS1

Kineski predsednik Si Điping je u autorskom tekstu za "Politiku"  podsetio i da je pre 25 godina NATO flagrantno bombardovao ambasadu Kine u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ubivši tri kineska novinara, i to su Šao Junhuan, Sju Singhu i njegova supruga Džu Jing, a to kako je naglasio nikada ne sme da se zaboravi.

"Kineski narod ceni mir, ali nikad neće dozvoliti da se ponovi istorijska tragedija. Prijateljstvo Kine i Srbije, koje je natopljeno zajednički prolivenom krvlju dva naroda, postalo je zajedničko sećanje dva naroda i ohrabriće obe strane da zajedno krenu krupnim koracima napred. Dok se osvrćemo na put koji su naše dve zemlje zajedno prošle, još očekujemo obećavajuću budućnost kojoj zajedno težimo", napisao je on u autorskom tekstu.

On je naglasio i da je Kina stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, spremna da zajedno sa srpskim prijateljima izgradi zajednicu Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

"Prolećno cveće će se jednog dana pretvoriti u jesenje plodove, a drvo kinesko-srpskog prijateljstva će se razviti tako da bude visoko i jako, kao i doneti više plodnih rezultata koji doprinose boljitku oba naroda. To je ono što zajedno očekujemo i čemu želimo da svedočimo", zaključio je Điping.

PARTNERSTVO SRBIJE I KINE

"Kina i Srbija će dalje produbiti i proširiti sveobuhvatno strateško partnerstvo. Dve strane krenuće neprekidno duž puta uzajamnog razumevanja, poverenja, podržavanja i pomaganja, nastaviće da čvrsto podržavaju jedna drugu u važnim pitanjima od vitalnog interesa i izuzetnog značaja. Kina poštuje i podržava izbor naroda Srbije za razvojni put, podržava napore koje je Srbija uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, suprotstavljajući se mešanju bilo koje sile u srpske unutrašnje poslove", rekao je on.

Si je kazao i da Kina nastoji da unapređuje modernizaciju u svakom pogledu putem visokokvalitetnog razvoja, kao i da ubrzano razvija novokvalitetne proizvodne snage, dodavši da poslednjih godina i Srbija beleži izvanredna dostignuća ekonomskog i društvenog razvoja.

"Kina i Srbija treba da potpuno iskoriste potencijal uzajamno korisne saradnje, da realizuju Srednjoročni akcioni plan zajedničke izgradnje „Pojasa i puta”, da nastoje da ostvaruju više simboličnih projekata, da proširuju saradnju u oblastima u nastajanju kao što su naučna i tehnološka inovacija, napredna proizvodnja, zelena energija, digitalna privreda, veštačka inteligencija itd., da zajedno dele razvojne šanse i kreiraju svetlu budućnost", naglasio je Si.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (25)

Loading
Miloš

07.05.2024 10:27

Kina je jedna od naših iskrenih prijateljskih zemalja

Dusan

07.05.2024 10:29

Srbija i Kina kao dva prijateljska naroda koracaju krupnim korakom napred i niko ne sme da im stane na put!

Мiraš

07.05.2024 10:31

Predsednik Si Đinping naglašava važnost zajedničkog sećanja na prošle događaje, kao što je NATO bombardovanje, što može služiti kao podsticaj za jačanje veza i zajednički napredak dveju nacija.

Đorđije

07.05.2024 10:32

Izraz “prijateljstvo natopljeno zajednički prolivenom krvlju” simbolično prikazuje dubinu veza između Kine i Srbije, ukazujući na zajedničku istoriju i iskustva koja su oblikovala njihovu međusobnu podršku.