"NAŠE JE DA SE BORIMO"! Vučić iz Njujorka poslao jasne poruke: Ne mogu da nam uzmu čast i obraz!

Autor:

Vesti

23.05.2024

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važan dan za Srbiju!

"NAŠE JE DA SE BORIMO"! Vučić iz Njujorka poslao jasne poruke: Ne mogu da nam uzmu čast i obraz!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Njujorku da je za Srbiju i narod Srbije danas Vidovdan, iako je 23. maj, a ne 28. jun i da će danas biti jasno ko se nije uplašio i ko je stao na stranu pravde "protiv bahatih i moćnih".

- Naše je da se borimo. Mislim da smo dali sve od sebe. Ja sam razgovarao do sada sa predstavnicima više od 147 zemalja - rekao je Vučić za TV Informer povodom današnje sednice Generalne skupštine UN na kojoj se očekuje glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici.

Predlagači rezolucije su Nemačka i Ruanda.  

Vučić je podsetio da je Srbija u UN ranije u sredu organizovala "jedan drugačiji sastanak", gde su srpske žrtve iz različitih delova Bosne i Hercegovine koje žive na američkom tlu govorile o svojoj patnji i kroz šta su prošli. 

Predsednik Srbije je naglasio da su sastanku prisustvovali predstavnici 37 zemalja, koji su slušali svedočenja žrtava.

On je naveo da je iz dana u dan sve veći pritisak na Srbiju, a da najčešće dolazi iz Nemačke.

- Šokiran sam i prilično tužan kada vidim kako i na koji način pritisci deluju na neke zemlje koje su mnogo veće od Srbije i koje se ponašaju neretko kao moćne i jake na međunarodnoj areni. Kako se uplaše kada ih pozove ministar spoljnih poslova jedne zemlje i samo malo podigne svoj ton i ništa više od toga -  rekao je Vučić.

Istakao je da sponzori rezolucije često govore da se u njoj ne spominje kolektivna odgovornost i upitao zbog čega je onda donose kada se o individualnim ogovornostima izjašnjavaju sudovi kroz presude.

- Svi oni za koje su smatrali da treba individualno da odgovaraju su već odgovarali. Šta je onda smisao ove rezolucije, posebno posle donošenja opšte rezolucije UN iz 2015. godine o genocidu - upitao je Vučić.

On je dodao da je smisao da moralnu, političku, a kasnije i pravnu odgovornost država okrenu protiv Srbije.

Vučić je naveo da samo ima tremu i strah hoće li moći da odgovori danas na način na koji srpski narod očekuje, a koji je ujedinjen više nego ikada.

- Nikada nas u poslednjih 30 godina ili gotovo 40 godina nas nisu tako ujedininili kao danas i na tome im hvala.To što misle da će da nas unize, u stvari ne razumeju koliko smo  se vinuli u visine, oni koji nose slobodarski otpor, zastavu slobodarskog otpora širom sveta - rekao je Vučić.

On je dodao da je danas na delegaciji Srbije da pokaže svu čvrstinu, hrabrost, da ponosno zastupa i branimo Srbiju, a da nakon toga sledi borba za napredak i ekonomiju naše zemlje. 

- Ali mislim da ćemo ugled Srbije podići na mnogo viši nivo, ne sanjate koliko zemalja se danas izvinjava i govori, "ne možemo, ne smemo,  imamo fabriku ovde i onde" Neko će reći to je izgovor. To je njihov izgovor, nije moj. Mi izgovora nemamo. Mi nemamo kuda da se sklonimo, iza nas je Srbija i zato ćemo se boriti - rekao je Vučić.

On je podsetio da je stalni predstavnik Srbije pri UN želeo da razgovara sa Nemcima, o samom tekstu rezolucije, a da je dobio odgovor da ćemo dobiti rezoluciju i to je to.
Vučić naglasio da će Kina danas u Njujorku glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

- Nema nikakve sumnje, to je isuviše ozbiljna zemlja. Za nas je to jedna od najznačajnijih i najvažnijih vesti za budućnost - rekao je Vučić, zahvalivši kineskom predsedniku Si Đipingu i kineskom narodu.

On je istakao da su mu u Njujorku kineski predstavnici pomogli oko mnogih stvari.
Vučić je naveo da je nemoguće opisati osećaj ''kada se danima borite za nešto i onda u jednom sekundu čujete da je neko jak i bahat srušio ono što ste radili mesec dana''.

- Ali svejedno, ne mogu da nam uzmu obraz, čast... A sutra ćemo to i pokazati - rekao je Vučić u sredu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (46)

Loading
Lazar

23.05.2024 07:26

Pratili smo prenos sastanka iz Njujorka, vidimo da se Vucic bori svim srcem za nasu Srbiju

nena

23.05.2024 07:27

Изјава Вучића наглашава постојану потребу за борбом за наше вредности и интересе. Важно је оставити овакве поруке како би се стимулисала одговорност и активност у друштву.

ada

23.05.2024 07:28

Част и образ су суштински за наше постојање и идентитет. Вучићева изјава подсећа на важност одбране ових вредности од било каквог угрожавања

nena

23.05.2024 07:29

Наша борба се не престаје јер су пред нама изазови који захтевају постојану ангажованост и одржавање стабилности