"AKO BUDE VELIKI BROJ UZDRŽANIH, ZA NAS JE TO HEROJSKI USPEH!" Vučić o predlogu rezolucije o Srebrenici!

Autor:

Vesti

24.04.2024

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik je rekao da je na našoj strani 30-35 azijsko-pacifičkih zemalja.

"AKO BUDE VELIKI BROJ UZDRŽANIH, ZA NAS JE TO HEROJSKI USPEH!" Vučić o predlogu rezolucije o Srebrenici!

Foto: Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pozicija Srbije izuzetno teška, pred glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici u UN i da bi bio "herojski politički uspeh" da imamo više zemalja koje će biti uzdržane i protiv.

- Za nas je i to važno. Pokušavamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane i protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspeh. Ja se nadam da to nije nemoguće - rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da kada i uspe kod malih zemalja da ih ubedi i objasni im stvarnu sliku, velike zemlje prete i pritiskaju, pa i ti koji sve razumeju, pređu u uzdržane.

Istakao je da će danas imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su "strašno važni za nas".

- Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje sveta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja - rekao je Vučić.

On je dodao i da je, tokom boravka u Ujedinjenim nacijama, razgovarao sa preko 62, 63 odsto latinoameričkih i karipskih i afričkih zemalja.

- To su za nas izuzetno važni kontineti i nacije i oni osećaju zabrinutost Srbije. Neke zemlje su me zapanjile jer neće da glasaju kako smo ih zamolili, ali su čuli našu argumentaciju. Morate da imate u vidu da je to teška tema i da je teško suprodstaviti se najmoćnijim zemljama - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija naspram sebe ima neke najistaknutije zapadne zemlje - SAD i Nemačku koja to najviše gura, Englesku, Francusku.

- I onda vidite jednu malu Srbiju koja pokušava da kaže da nije dobar ni trenutak ni način da se rezolucija donosi. Pojedinci su odgovorni za zločine i kažnjeni su, a ovim namećete kolektivnu krivicu. Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni - rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da se delegacija Srbije neće obrukati već da će posle 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz Njujorka.

On je naglasio da u predlogu rezolucije nije navedeno ime ni jednog krivca za Srebrenicu i takva rezolucija podrazumeva kolektivnu osudu celog naroda, iako predlagači govore suprotno.

- Zašto vi donosite ovu rezoluciju? Jel je donosite zbog poštovanja, pijeteta, kajanja? Ja sam posetio (Srebrenicu) i pognuo sam glavu. Nisam pognuo glavu pred kamenicama, udarcima, flašama. Pognuo sam glavu pred spomenikom stradalima, položio cvet, iako sam bio napadnut. Pozvao sam ih na razgovor odmah posle toga smatrajući da su to suštinske stvari - rekao je Vučić.

On je rekao da je to dodatni pritisak na jednu suverenu i nezavisnu zemlju u ovom trenutku i upitao se da li je to zbog neuvođenja sankcija Rusiji, odnosa sa istokom ili zbog nerešavanja pitanja KiM, ili, kako je rekao, zbog toga što smo slobodna i nezavisna zemlja.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Predsedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo saglasnost po pitanju podrške prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, Vučić je izjavio da saglasnost nije postojala ni za rezoluciju o Srebrenici, pa to nije sprečilo ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžiju da radi na nacrtu rezolucije.

- Pa nije postojalo ni za ovu rezoluciju, pa koga briga? Pošto pretpostavljam da je bošnjački predstavnik i u Savetu Evrope (Haris Bašić), što je njih briga? Oni će onako da glasuju kako njima padne na pamet i baš ih briga. Tako vam je isto i ovde. Je li dobio Lagumdžija saglasnost za ovo? Pa nije. Pa nije ni pitao, naravno. Oni nemaju saglasnost unutar Bosne i Hercegovine - rekao je Vučić za RTS.

Predsednik Srbije izjavio je i da se na sednici Saveta bezbednosti UN u ponedeljak najmanje govorilo o izveštaju UNMIK-a što je bila tema, i da je, kako je rekao, unapred bila pripremljena zamka za Srbiju.

On je za RTS rekao da su neki želeli da čuju kada je na sednici govorio o nepodnošljivom položaju Srba na KiM, a da su se drugi ponašali navijački i da su, kako je rekao, "hranili svoje čedo municijom za napade na Srbiju".

- I to je jedino što ih interesuje. Ja nisam mogao da verujem. Britanski predstavnik je izuzetno pametan čovek, ozbiljan čovek. Kad je počeo da priča o referendumu i o izborima, to je uvreda za zdrav mozak - ocenio je Vučić.

On je rekao i da je cela igra organizovana protiv delegacije Srbije.
Rekao je da mu je predstavnica Malte, koja predsedavala sednicom SB UN, rekla da mnogo toga ne može, kao i da našoj delegaciji niko nije javio da će doći žene koje su bile žrtve silovanja.

- Ne želim da kažem navodnog, ne želim da verujem da je moguće da neko tako nešto izmisli, ali ja nisam slučajno rekao da sam mogao celu salu da napunim i Srpkinjama i Srbima žrtvama koji su izgubili nekog od svojih najbližih ili koji su bili sami žrtve albanskog terora, ali nam niko nije rekao da je tako nešto moguće - rekao je Vučić. 

Dodao je da je onda predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani slagala da su to članovi njenog kabineta, a da je Marko Đurić objavio spisak članova njenog kabineta i da nijedna od tih žena nije članica njenog kabineta. 

- I svi su oni za to znali. I zato je kasnio početak, jer protokol nije hteo da ih pusti, ali onda je neka od velikih sila intervenisovala, zato su ih pustili. I meni su hteli da naprave zamku, o kojoj ništa nisam mogao da kažem jer bi rekli: 'Vučiću, ti nisi čovek i nećeš da klekneš pre ženama koje su silovane' -  naveo je Vučić. 

On je rekao da je morao da brani interese svoje zemlje i da ima mnogo ubijenih, silovanih i kod Srba, ali da je kosovska delegacija napravila političko pozorište od svega toga u kome se oupšte nije pričalo o Izveštaju UNMIK-a.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Saša

24.04.2024 07:22

Piše se sve i svašta razne laži i bljuvotine nema predaje

Ivan

24.04.2024 07:25

Nadano se da ce Srbija imati sto vecu podrsku.

Zlatko

24.04.2024 07:29

Predsednik Vucic je ulozio maksimalam trud da zastiti Srbiju-pravi patriota

Nenad

24.04.2024 07:38

Biće uspeh i to najbolji uvek pobedju.