PO OVOME JE SRBIJA ZA KINU POSEBNA U EVROPI: 3 razloga zbog kojih Si Đinping stiže u dvodnevnu posetu Beogradu - POTVRDA NAJVIŠIH ODNOSA DVEJU ZEMALJA!

Autor:

Vesti

07.05.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analitičari ocenjuju da je to još jedna potvrda da Kina ni sa jednom evropskom zemljom nema tako dobre odnose kao sa Srbijom, pre svega, u ekonomskom i tehnološkom smislu.

PO OVOME JE SRBIJA ZA KINU POSEBNA U EVROPI: 3 razloga zbog kojih Si Đinping stiže u dvodnevnu posetu Beogradu - POTVRDA NAJVIŠIH ODNOSA DVEJU ZEMALJA!

Foto: Tanjug/AP

Šta donosi prva poseta Si Đinpinga Srbiji posle osam godina - pitaćemo se više od dva dana koliko će trajati boravak u Beogradu kineskog predsednika koji danas sleće na aerodrom "Nikola Tesla".

Analitičari ocenjuju da je to još jedna potvrda da Kina ni sa jednom evropskom zemljom nema tako dobre odnose kao sa Srbijom, pre svega, u ekonomskom i tehnološkom smislu.

Si Đinping stiže u Srbiju sa ogromnom delegacijom od 400 ljudi i jednako velikim počastima, ali i brojnim obezbeđenjem pošto će kineskog predsednika u prestonici čuvati čak 3.400 policajaca. Sve to ukazuje da će poseta biti po mnogo čemu posebna imajući u vidu da je kineski predsednik u Evropi prvi put posle pet godina i posećuje samo tri zemlje na Starom kontinentu: Francusku, Srbiju i Mađarku.

"Srbija i Mađarska najdalje odmakle u odnosima sa Kinom"

Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za "Blic" da je ta činjenica svakako interesantna.

- To je pokazatelj da su Srbija i Mađarska najdalje odmakle u odnosima sa Kinom. Si Điping dolazi u Beograd da potvrdi kinesku poziciju u Srbiji. Kina je mnogo uložila u Srbiju prethodnih godina, dala mnogo para i kredita, puno kineskih kompanija radi ovde. Nema nijedne zemlje u Evropi u koju je Kina toliko ekonomski i tehnološki ušla kao u Srbiju - navodi Đukić.

Kako kaže, sa stanovišta Kine kao ekonomskog i tehnološkog partnera, ulaganja u Srbiji nisu toliko velika koliko nose sa sobom simbolično značenje.

- To je poziv i za druge evropske zemlje da krenu stopama Srbije ukoliko žele da Kina ulaže i kod njih - objašnjava Đukić.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus, Pool

 

 

Naš sagovornik dodaje da poseta Đinpinga Beogradu ima, pre svega, manifestacioni karakter da "dokaže najviši nivo odnosa dve zemlje" sa "perspektivom daljeg jačanja na ekonomskom i tehnolološkom planu".

- Naši odnosi sa Kinom otišli su dalje nego odnosi Kine sa Mađarskom. Očekujem da će se ovom posetom potvrditi otvoreni račun za zaduživanje kod kineskih banaka. Za Kinu to ne predstavlja neki izazov, a Srbiji to rešava privredne probleme - ocenjuje Đukić.

"Ništa novo u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici i Kosovom"

Iskusni diplomata smatra da će Đinping i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije "na stolu" pored ekonomskih imati i teme o Rezoluciji o Srebrenici i o Kosovu pogotovo zbog obeležavanja 25. godišnjice od NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu.

- Ali tu neće biti ništa spektakularno novo. Kina će potvrditi svoje pozicije i u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici i u vezi sa Kosovom i teritorijalnim integritetom Srbije. Kina zastupa umerenu liniju i u tom pogledu ne treba očekivati njene posebne korake - zaključuje Đukić.

"Odnosi sa Kinom se posebno produbljuju od 2014. godine"

Slično mišljenje ima i Dragoslav Rašeta iz organizacije "Novi treći put" koji izdvaja tri razloga dolaska Si Đinpinga:

Ekonomske teme koje će dominirati jer je ostalo još mesec dana do ratifikacije Ugovora o slobodnoj trgovini Srbije i Kine


Situacija u Ujedinjenim nacijama i Rezolucija o Srebrenici


Pitanje Kosova

Kako dodaje, činjenica da je kineski predsednik u odabiru zemalja koje će posetiti izabrao i Srbiju govori "o važnosti koju naša država ima za kineske investicije i kineski uticaj u Evropi".

- Posetom Srbiji šalje se poruka da Kina misli na Srbiju i da se ti odnosi produbljuju od 2009, a posebno 2014. sa više investicija - smatra Rašeta.

Đinping se sastaje sa zapadnim zvaničnicima bez obzira na "zahladnele odnose"

Bez obzira na zahladnele odnose sa Zapadom zbog "poluotvorene" podrške Rusiji tokom rata u Ukrajini, Si Đinping je u poslednjih 20 dana ugostio Olafa Šolca, nemačkog kancelara i Entonija Blinkena, američkog državnog sekretara dok se u Parizu sastao sa Emanuelom Makronom, predsednikom Francuske i Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije.

 

Vučić je pre dolaska Đinpinga u Beograd poručio da je dolazak kineskog predsednika "za Srbiju od najvećeg značaja u svakom smislu"

Foto: Tanjug Slobodan Miljevic

 

 

Rašeta smatra da je Đinping "ciljano odlučio da poseti Srbiju na 25. godišnjicu NATO bombardovanja ambasade NR Kine u Beogradu".

- Smanjila se lista prijatelja koje Kina trenutno ima u ostatku Evrope, naročito u Zapadnoj Evropi nakon razilaženja u odnosima sa Nemačkom. Ali, moramo da gledamo i sam termin dolaska zato što je određena na godišnjicu, 25 godina od NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu i mislim da je i to odigralo veoma bitnu ulogu da Si svojoj publici, kod kuće, može da pokaže da nije zaboravio na to i da su odnosi Zapada i Kine i dalje veoma nepovoljni - naveo je Rašeta.

Đinpinga dočekuju i ispraćaju srpski "migovi"

Inače, poznati su gotovo svi organizacioni detalji u vezi sa dolaskom Đinpinga u Beograd.

Predsednika Kine dočekaće srpski MIG-ovi koji će dopratiti njegov avion od granice do Beograda

Na aerodromu će Si Đinpinga dočekati garda, a tokom svečanosti biće upriličen folklor uz dekoraciju sa cvećem i velikim zidom sa porukom kineskom predsedniku. Duž puta u Beogradu biće postavljene kinesko-srpske zastavice i ispisane poruke na nadvožnjacima.


Svečani doček biće organizovan i ispred Palate Srbija.


Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma.


Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će Đinpingu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog vina koje je najvećim delom autohtona srpska sorta.


Za predsednika Kine biće upriličen i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom dok će hor "Čarolije" pesmu "Prelepi cvet jasmina" izvesti, takođe, na kineskom.


Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading