VUČIĆ O DOLASKU SI ĐINPINGA: Beograd jedna od tri destinacije koje će posetiti, otvorićemo i inicirati nove teme i projekte

Autor:

Vesti

29.04.2024

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić najavio posetu predsednika Kine Si Đinpinga

VUČIĆ O DOLASKU SI ĐINPINGA: Beograd jedna od tri destinacije koje će posetiti, otvorićemo i inicirati nove teme i projekte

Foto: TV Pink/printscreen


Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, vratio se iz Njujorka gde je najavio dolazak predsednika Kine, Si Đinpinga, u zvaničnu posetu Srbiji 7. i 8. maja. Ova poseta predsednika Kine Srbiji je od velikog značaja, jer će Srbija biti jedna od samo tri destinacije koje će Si Đinping posetiti u Evropi, pored Pariza i Budimpešte.

Novi projekti za ubrzani tehnološki razvoj

Vučić je istakao da je počastvovan što će ugostiti predsednika Kine i da će zajedno otvoriti nove teme, posebno u sferama u kojima Srbija nema dovoljno znanja, poput robotike i letećih automobila. Ova inicijativa za ubrzani tehnološki razvoj donosi novu dimenziju u saradnji između Srbije i Kine.

- Srbija će biti jedna od ukupno tri destinacije koje će u Evropi posetiti, pored Pariza i Budimpešte. Počastvovan sam što ću ga ugostiti i da otvorimo nove teme. Sa naše strane će biti inicirani projekti ubrzanog tehnološkog razvoja u sferama u kojima nemamo dovoljno znanja - robotike, letećih automobila... - rekao je Vučić.



Stigli vozovi iz Kine i završetak pruge Beograd - Subotica

Jedna od konkretizovanih saradnji između Srbije i Kine je i dolazak vozova iz Kine, kao i planovi za završetak pruge Beograd - Subotica. Vučić je najavio da će ova pruga biti završena za tri ili četiri meseca, čime će se značajno unaprediti infrastruktura i povezivanje gradova u Srbiji.

- Za tri ili četiri meseca završavamo prugu Beograd - Subotica u potpunosti - rekao je on.

Ekonomska situacija i planovi za budućnost

Predsednik Vučić je takođe izneo podatke o ekonomskoj situaciji u Srbiji, ističući da je fleš procena razvoja 4,6 posto, ali da bi ona bila čak 5,1 posto da nije bilo velikog remonta u NIS. Takođe, istakao je da je deficit Srbije bio 2,2%, dok je prosečan u Evropi 3,6%. Ovi podaci ukazuju na stabilnost i napredak srpske ekonomije, ali i na planove za dalje unapređenje ekonomske situacije u zemlji.

Fleš procena razvoja je 4,6 posto, a bila bi 5,1  da nije bilo velikog remonta u NIS, saopštio je Vučić.


U zaključku, najava posete predsednika Kine i konkretizovani planovi za saradnju u oblasti tehnološkog razvoja predstavljaju važan korak ka unapređenju odnosa između Srbije i Kine, kao i ka daljem napretku Srbije u različitim oblastima.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Mitarpavlovic

29.04.2024 18:15

Lepe vesti za našu Srbiju, dolazak predsednika Kine Si Đingpinga

Mila

29.04.2024 18:18

Dobre vesti za Srbiju. Bitno je da imamo dobre odnose sa Kinom

Anja

29.04.2024 18:19

Saradnja sa jednom od gigantskih država po pitanju razvoja tehnologije i privrede jeste veliki uspeh za našu zemlju.

Ana

29.04.2024 18:20

Čvrsta saradnja sa Kinom,donosi nove projekte i mogućnost za napredak Srbije