PREDSEDNIK VUČIĆ O KOŠTUNICI I PETICIJI: Taj što je potpisao neka odgovori zašto je 2001. pustio 1.800 terorista iz zatvora!

Autor:

Vesti

01.02.2023

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovuje ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

PREDSEDNIK VUČIĆ O KOŠTUNICI I PETICIJI: Taj što je potpisao neka odgovori zašto je 2001. pustio 1.800 terorista iz zatvora!

Foto: Printscreen Tanjug

Vučića je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev i oni su imali bilateralni sastanak sa delegacijama.

Prisutan je i šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Vučić i Radev obilaze gradilište 

- Za nas je mnogo važno da uvozimo gas od vas. Ono što sam čuo danas je da možemo da koristimo kapacitet od 10% koji još ne koristimo - pitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Informisan je da za sada postoji 17 kompresora na bugarskoj strani i kapacitet od 1,8 miliona na dnevnom nivou. Predsedniku Srbije je rečeno i da je kupljeno još četiri kompresora što će smanjiti pritisak.

- Srbija može da korsiti i ima pristup svemu što smo ovde napravili - rekao je Radev i dodao je da se u budućnosti očekuje povezivanje cele regije.

Vučiću su predstavljeni planovi da se naprave dva terminala u Grčkoj, kao i povezivanje sa Kaspijskom regijom, odnosno  Azerbejdžanom i Turkmenistanom, ali i da će uskoro moći da koriste i gas iz Azerbejdžzana.

Vučić je naveo da što se tiče gasa iz Azerbejdžana, razgovarao je sa predsednikkom Ilhanom Alijevim koji, prema njegovim rečima, insistira na dugoročnim ugovorima.

Moramo da znamo cene i one moraju da budu jasne, rekao je predsednik, kako bismo mogli da ih upoređujemo sa drugim cenama. 

- Možemo da vam ponudimo određene tendere sa određenim kompanijama, tako da zajedno možemo da tražimo cene koje su povoljnije za sve nas. Sve ovo se radi da bismo u budućnosti mogli da koristimo i azerbejdžanski gas - istakao je Radev.

Predsednik je rekao i da bi bilo dobro napraviti zajedničku platformu kako bi se pregovaralo o najpovoljnijim cenama.

- Želim da vam čestitam na ovom interkonektoru, ovo je veoma važan momenat. Značaj ovog projekta je mnogo veći od EU, ključan je za ceo region. EK želi da podržava ovakve projekte, ovo su projekti od zajedničkog interesa. Očekujemo da će deo ovog konektora početi sa radom 2023. godine - rekla je putem video obraćanja komesarka za energiju EU Kadri Simson.

Obraćanje predsednika Vučića

- Poštovani gosti, uvaženi predsedniče Radev, veoma mi je drago što sam danas ovde. Mnogo mi je drago što sam imao priliku da razgovaram sa predsednikom Radevom, još ćemo nastaviti u Sofiji. Hoću da se zahvalim predsedniku Bugarske što je prijatelj Srbiji i da mu kažem da će u Srbiji uvek imati prijatelja - rekao je Vučić.

- Nadam se da ćemo ovo da završimo do oktobra i da će gas da poteče pre kraja godine. Ova dela govore više od svih mojih reči - zaključio je.

Vučić odgovara na pitanja

- Time ćemo moći da značajno diverzifikujemo naše gasne izvore, da više uvozimo tng, mada možemo i sada srpskim tokom, odnosno turskim, kako ga ko zove. Mi trošimo više, biće nam potrebno još gasa - rekao je predsednik.

- Mi ćemo i kasnije morati da povećavamo naše kapacitete, ali je ovo veliki projekat - dodao je.

Rekao je i da je Bugarska veoma pouzdana zemlja i da ni jedan nismo imali problema sa susedima.

- Nama omogućava da imamo više energetskih izbora i povezuje nas sa Evropom - kaže o projektu u Bugarskoj.

- Mnogo toga još treba da uradimo. Mi nismo imali ništa, centralna Srbija nije imala gasovod, sada imamo centralni gasovod. Mnogo para smo uložili, ali je to bilo važno za rast naše privrede. Ovo je velika investicija, sa naše strane 93 miliona evra - istakao je predsednik.

- Ostaće nam do 31. marta popunjen, kada se završi zimska sezona, Banatski dvor, 286 kubnih metara gasa, i u Mađarskoj koje ćemo da čuvamo za zimu, jer očekujemo mnogo težu zimu - kazao je.

Vučić o raspravi u skupštini

- Ne verujem, mi živimo u demokratskom obliku političkog režima. Nije prirodno da se ne slažemo u vremenu koje je najteže od 90-ih. Bilo bi dobro da postignemo što veće jedinstvo. Kada se suočavamo sa problemima, nekima je prilika da se domognu političkih problema. Spreman sam da budem u parlamentu 3, 4 dana i da odgovaram na pitanja - naveo je predsednik.

- Ja ne bežim, idem pred svoj narod. Spreman sam da odgovaram svima na pitanja! -

O svedočenju Srđana Lalića

- Znam da je govorio istinu, jer on nije kriminalac koji može da laže, on ne sme da laže, on je okrivljeni saradnik, jedini ne sme da laže. Ako slaže, gubi mogućnost da se nagodi sa tužilaštvom. On sebe spasava govoreći istinu.

To govori kakava se kampanja kriminalizacije vlasti pripremala. Znali smo da je snajper za mene. Službe su odradile svoj posao, za razliku od 2003. godine kada nisu. 

Naše službe će time imati da se bave i da istražuju po tom pitanju. Ovo je prvi put da smo javno čuli, ali znali smo za umešanost raznih pripadnika službi - rekao je Vučić o svedočenju Srđana Lalića.

Vučić o Kosovu

- Govorićemo o tome sutra. Biće tu problema za nas, njih, za sve. Neće biti lako, neću da lažem narod, nisam ništa potpisao. Zaista verujete da je nemačko-francuski plan sastabljen mojom krivicom? Stastavljen je zbog rata u Ukrajini, jer žele da završe sve probleme koje imaju svuda - rekao je predsednik.

- Nije ništa dobro, ali ništa nije bolje ili mnogo gore nego što je bilo, mada je za očekivati da je gore, nego pre 15 godina kada je Zapad priznao nezavisnost Kosova- istakao je i dodao da nema nikakvih vremenskih okvira.

Upitan za zahteve dela opozicije da odbaci ponuđeni plan za Kosovo, Vučić je kazao da takve predloge iznose "stručnjaci koji su nam izvukli pregovore iz UN i prebacili ih u EU" što je kako je ocenio, jednako grozno i velika greška kao i presuda Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

Upitan o peticijama koje se potpisuju, a jednu od njih da je podržao i nekadašnji šef države Vojislav Koštunica, Vučić je rekao da su "peticije dobre i demokratsko pravo", ali bi "taj što je potpisao" trebalo da odgovori "zašto je 2001. godine pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, ćutao i pustio da spaljuju crkve i manastire 2004. godine ili 2008. godine organizovao miting Kosovo za patike".

Vrednost projekta je 85,5 miliona evra

Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovali su i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov i Srbijagasa Dušan Bajatović.

Međusistemska gasna veza „Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, navodi se u saopštenju koje su prenele Novinite.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Predsednici Srbije i Bugarske Aleksandar Vučić i Rumen Radev

Gasovod je kapaciteta 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP “Srbijagas”.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading