OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ako menjate devize, ovo morate da znate!

Autor:

Vesti

13.09.2024

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NBS izdao saopštenje

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! Ako menjate devize, ovo morate da znate!

Foto: pixabay.com

Narodna banka Srbije objavila je da će danas zvanični srednji kurs dinara za evro iznositi 117,0300 dinara, što predstavlja minimalnu promenu u odnosu na prethodni dan. U poređenju sa situacijom pre mesec dana, dinar će zadržati istu vrednost u odnosu na evro, dok je na godišnjem nivou jači za 0,1 odsto. Od početka tekuće godine, kurs dinara ostaje nepromenjen.

Indikativni kurs dinara prema dolaru

Kada je reč o odnosu dinara prema dolaru, indikativni kurs je u četvrtak zabeležio rast od 0,2 odsto, te će iznositi 106,0439 dinara za dolar. U poređenju sa situacijom pre mesec dana, dinar je jači za 0,8 odsto, dok je na godišnjem nivou jači za 2,8 odsto. Međutim, od početka godine, dinar je oslabio za 0,2 odsto u odnosu na dolar.

Ove promene u kursu dinara i evra, kao i dinara i dolara, imaju značajne implikacije na domaću ekonomiju, spoljnu trgovinu i svakodnevne finansijske transakcije. S obzirom na to da se dinar ponaša različito u odnosu na ove dve glavne svetske valute, važno je pratiti kretanje kursa i analizirati faktore koji utiču na ove promene.

Kada sagledamo ove informacije u celini, primećujemo da je kurs dinara relativno stabilan kako u odnosu na evro, tako i prema dolaru. Ova stabilnost može pružiti određenu sigurnost poslovnim subjektima i pojedincima prilikom planiranja budućih transakcija i ulaganja. Takođe, važno je obratiti pažnju na činjenicu da je dinar na godišnjem nivou jači u odnosu na obe valute, što može imati različite efekte na domaću ekonomiju i spoljnotrgovinski bilans.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading