PODLA IGRA! TERAJU NAS DA SLAVIMO VASKRS ZAJEDNO S KATOLICIMA! Burna reagovanja na predlog pape i vaseljenskog patrijarha

Autor:

Vesti

09.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nametanje da SPC prihvati gregorijanski kalendar je uvod u haos koji preti pravoslavnoj crkvi

PODLA IGRA! TERAJU NAS DA SLAVIMO VASKRS ZAJEDNO S KATOLICIMA! Burna reagovanja na predlog pape i vaseljenskog patrijarha

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je još jednom šokirao zajedničkim predlogom s papom Franjom da pravoslavci i katolici istog datuma obeležavaju Vaskrs! Štaviše, kontroverzni patrijarh je odvojeno proslavljanje nazvao skandalom, dok je poglavar Katoličke crkve istakao da "Uskrs pripada Hristu, a ne našim ljudskim kalendarima".

ZNA SE KAD JE PRAZNIK

Ovakvi javni istupi neminovno su pokrenuli brojna pitanja i dileme, koje se veštački nameću kad je proslava Vaskrsa u pitanju. Naime, povod je što se datumi naredne godine poklapaju, pa se sada gura teza da bi to moglo da postane trajno. Tačnije, da i Srpska pravoslavna crkva prvi put u svojoj istoriji prihvati gregorijanski kalendar.

Ovaj predlog dvojice crkvenih velikodostojnika naišao je na opšte odbijanje, prvenstveno Moskovske patrijaršije i njenih sledbenika, kao i sveštenika koji su se oštro usprotivili ovoj vrsti zbližavanja s Katoličkom crkvom.

Želi da bude iznad svih

Naš sagovornik kaže da vaseljenski patrijarh konstantno ima težnju da bude iznad drugih pravoslavnih crkava:

- On ističe sebe kao poglavara najstarije crkve, što istorijski nije tačno jer se zna da je najstarija patrijaršija jerusalimska.

Podsetimo, Vaseljenska patrijaršija je 2018. priznala autokefalnost Ukrajinske crkve, čime je narušen odnos s Moskovskom patrijaršijom, koja je to najoštrije osudila. Posmatrajući sada, s ove vremenske distance, očigledno je da je već tada skovan plan koji bi podelio pravoslavne vernike.

Komentarišući ovu goruću temu, verski analitičar Predrag Đokić za Srpski telegraf kaže da je ovo samo uvod u haos koji preti pravoslavnoj crkvi, a kome, kako kaže, već dugo teži Vaseljenska patrijaršija.

- Pravoslavni Vaskrs mora da bude uvek sedam dana posle jevrejske pashe, ne može ni pre ni na isti dan, što se onima koji računaju po gregorijanskom kalendaru dešava. To je veštačko nametanje koje nije u skladu s kanonskim zakonima i to možemo shvatiti kao ozbiljnu pretnju, koja može da dovede do raskola pravoslavnih crkava - smatra Đokić.

Tempirano za veliki jubilej

Prema nekim ocenama, ideja o zajedničkom proslavljanju Vaskrsa povezuje se i sa značajnim jubilejom naredne godine, kada hrišćanstvo obeležava 1.700 godina od Prvog vaseljenskog sabora, kada su, između ostalog, definisana pravila za određivanja datuma Vaskrsa. Tim povodom je planiran svečani susret patrijarha Vartolomeja i pape Franje u Nikeji, u Vitiniji, na istom mestu gde je sabor održan 325. godine.

- Zajedničko proslavljanje Vaskrsa sledeće godine između Istočne i Zapadne hrišćanske zajednice treba da bude ne samo srećna slučajnost već početak uspostavljanja zajedničkog datuma za proslavljanje svake godine, u skladu s pravoslavljem. Kada je o ovome reč, postoji dobra volja i spremnost s obe strane jer zaista je skandal da se jedinstveni događaj Hristovog vaskrsenja proslavlja odvojeno - stoji u jednom od saopštenja Vaseljenske patrijaršije.

POČELO U UKRAJINI

On dodaje da su određene podele već krenule i da takvu situaciju imamo u Ukrajini, gde je Vartolomej podržao nekanonsku novonastalu ukrajinsku crkvu.

- Cilj vaseljenskog patrijarha je da i on dobije status koji ima papa kod katolika, samo što bi njegovo delovanje bilo na istoku. To bi zapravo dovelo do toga da Vaseljenska crkva bude majka svih ostalih crkava, čime bi Srpska pravoslavna crkva, kao i pravoslavna crkva uopšte izgubila slobodu. Pored ove težnje da se slavi zajednički Vaskrs, postoji i težnja da se vernici zajedno pričešćuju, što takođe nikada nije bilo. Ovakvo delovanje može da dovede do velikog haosa, koji bi doprineo i tome da svaka zemlja može da ima svoju crkvu, te bi u skladu s tim na primer bilo dozvoljeno osnivanje crnogorske, bosanske, hrvatske, a postoje i težnje da se osnuje kosovska crkva. To je nedopustivo - ocenjuje Đokić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading