SLUŽENJE VOJSKE USKORO ĆE BITI OBAVEZNO, ALI KO BI MOGAO DA JE IZBEGNE? U igri je 7 opcija za odlaganje ili potpuno izbegavanje roka!

Autor:

Vesti

18.09.2024

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni rok trebalo bi da traje oko 2 i po meseca!

SLUŽENJE VOJSKE USKORO ĆE BITI OBAVEZNO, ALI KO BI MOGAO DA JE IZBEGNE? U igri je 7 opcija za odlaganje ili potpuno izbegavanje roka!

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Vest o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka odjeknula je Srbijom, izazivajući podeljena mišljenja među građanima.

Dok se čekaju odgovori na brojna pitanja ko će tačno morati da ide u vojsku, spekulacije ukazuju na mogući povratak pravila koja su važila pre njegovog prestanka 2011. godine.

Sedam razloga za odlaganje ili nesluženje vojnog roka

  • Zdravstveni razlozi
  • Porodični razlozi
  • Studije
  • Pojedine religije
  • Profesionalci od značaja za promociju Srbije
  • Specifične okolnosti
  • Drugi izuzeci
  • Zdravstveni razlozi


Prema prethodnim pravilima, osobe sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama ili invaliditetom koji bi ih onemogućio da obavljaju vojničke dužnosti bile su izuzete od obaveze služenja vojnog roka.

Foto: ministarstvo odbrane

Vojska Srbije
  • Porodični razlozi


Takođe, određene porodične okolnosti ili obaveze mogle su dovesti do izuzeća pojedinih osoba od obavezne službe, uzimajući u obzir specifične okolnosti i porodičnu situaciju.

  • Studije i religija


Studenti su takođe mogli biti izuzeti zbog školovanja, dok su pojedine verske zajednice imale specifične izuzetke ili alternative vezane za vojnu obavezu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Vojska Srbije
  • Specifične okolnosti i planovi za budućnost


Pored navedenih razloga, postoje i brojne specifične okolnosti i planovi za budućnost koji bi mogli biti kriterijumi za izuzeće od obaveznog vojnog roka.

Takođe, nekim sportistima ili umetnicima bi bila omogućena opcija odlaganja ili izuzetka ukoliko je uzet u obzir značaj za našu zemlju.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Vojska Srbije

Među drugim izuzecima razlozi su brojni. U pitanju su situacije i specifične okolnosti koje bi osoba navela. Ipak, tu valja napomenuti prigovor savesti kao možda jednu od najčešćih opcija koje bi neko navodio u periodu do ukidanja obaveznog služenja vojnog roka.

Prema najavama, novi vojni rok bi trajao 75 dana, od kojih bi 60 dana bilo posvećeno obuci, a 15 dana vežbama. Za muškarce bi bio obavezan, dok bi bio dobrovoljan za žene. Takođe, studentima tehničkih fakulteta bilo bi omogućeno da služe vojni rok na Vojnotehničkom institutu i drugim delovima Vojske Srbije koji zahtevaju veće tehnološko znanje.

Foto: /www.mod.gov.rs/cir

Vojska


Predsednik Vlade, Miloš Vučević, najavio je da će se očekivane izmene zakona razmatrati na narednoj sednici Vlade, a plan je da novi vojni rok zaživi do polovine sledeće godine.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, istakao je da je obavezni vojni rok od 90 dana realna opcija, naglašavajući da svaki muškarac može izdvojiti 90 dana za svoju državu.

Dok se čekaju dalje informacije, pitanje izuzeća od obaveznog vojnog roka i dalje ostaje otvoreno, ostavljajući građane u iščekivanju konačnih odluka nadležnih organa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading