USVAJA SE NOVI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA NA OTVORENOM! Biće zabranjeno i korišćenje vejpova i e-cigareta

Autor:

Vesti

18.09.2024

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neće više biti dima na terasama kafića, autobuskim stanicama i u zoološkim vrtovima

USVAJA SE NOVI ZAKON O ZABRANI PUŠENJA NA OTVORENOM! Biće zabranjeno i korišćenje vejpova i e-cigareta

Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložiće proširenje postojeće zabrane pušenja na otvorene prostore prema nacrtu predloga koji je na uvid dobio Euronews.

Planovi, koje bi izvršna vlast EU trebalo da usvoji danas, proširiće trenutne smernice iz 2009. godine koje su namenjene smanjenju izloženosti pasivnom pušenju na javnim mestima, radnim mestima i u javnom prevozu, piše portal Euronews.

Evropska komisija preporučiće zabranu pušenja na terasama kafića, autobuskim stanicama i u zoološkim vrtovima.

Najnovija verzija nacrta, koja je još podložna promenama, nastoji da očisti javne prostore od svih aerosola, a ne samo od cigaretnog dima, tako da će u zabranu biti uključene i e-cigarete i vejp.

Smernice nisu pravno obavezujuće, ali daju okvir koji zemlje članice treba da slede u okviru širih napora za suzbijanje raka pluća uzrokovanog pušenjem.

Komisija tvrdi da je u prvih nekoliko godina primene 2009-2012. već došlo do pada izloženosti, prenosi eKapija.

Gotovo 40 odsto Srba konzumira cigarete

U studiji koju je objavio Lanset navodi se da u Srbiji ima 37,8 odsto žena pušača, a veći procenat zabeležen je samo na Grenlandu i Nauruu, zemljama koje imaju mnogo manje stanovnika. Cigarete redovno konzumira 38,8 odsto muškaraca.

Upotreba duvana je vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i malignih oboljenja.

Još pre nekoliko godina Ministarstvo zdravlja je najavilo novi zakon koji bi trebalo da zabrani pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, pa i u ugostiteljskim objektima.

- Ja se iskreno nadam da ćemo, posle ove epidemije koronavirusa koja se smiruje, krenuti u rešavanje epidemije duvana koja je kod nas izuzetno jaka jer nam svakog dana odnese više od 42 života - rekla je dr Ika Pešić iz Nacionalne komisije za kontrolu duvana, i dodala da je važno da se Zakon donese i da se njegove mere poštuju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading