PAZITE NA GRČKOJ GRANICI, OVU STVAR MOŽETE PRENETI SAMO U OGRANIČENIM KOLIČINAMA: "Tako je i moja baba slušala stručnjake sa Fejsbuka, pa je posle plakala pred carinikom"

Autor:

Putovanja

23.08.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne mogu biti paprene

PAZITE NA GRČKOJ GRANICI, OVU STVAR MOŽETE PRENETI SAMO U OGRANIČENIM KOLIČINAMA: "Tako je i moja baba slušala stručnjake sa Fejsbuka, pa je posle plakala pred carinikom"

Foto: youtube.com

Kada je u pitanju putovanje ka Grčkoj, ljubitelji nikotina moraju biti posebno oprezni na granici. Carinici mogu imati "žutu minutu" i pretvoriti uštedu u neočekivani trošak, kao što su to iskusili jedna baka i njen unuk iz Srbije.

Pitanje koliko cigareta može da se unese u Grčku vrlo je popularno unutar turističkih grupa na Fejsbuku. Jedna članica je pitala koliko je dozvoljeno uneti cigareta preko granice, izazivajući različite komentare i savete.

"Ponesite koliko procenite da vam treba,u kofer između stvari rasporedite i biće okej", "Ponesi koliko ti treba. Niko ništa nije pitao na granici. Opusti se i uživaj", smenjivali su komentari "fora i fazona" koji naš narod koristi tokom prelaska granice.

Iskustvo sa carinicima

Republika

Foto: RINA

GRanični prelaz

 

Pik sezone može da utiče na agilnost carinika, pa je moguće da se veće količine cigareta prenesu bez problema tokom gužvi. Međutim, van sezone ili na manje frekventnim graničnim prelazima, situacija može biti drugačija, kako su to iskusili baka i njen unuk iz Srbije.

"Tako je i moja baba slušala stručnjake sa društvenih mreža, pa kad je došao carinik i pronašao kod nje tri boksa, morao sam ja da joj plaćam kaznu, žena zaplakala, sreća ima mene da joj peglam dugove, jer kačamak i popara se pamte", napisao je on.

Zakonske odredbe i kazne

Zakon dozvoljava unos određene količine cigareta i duvana u Grčku, a nepoštovanje ovih pravila može rezultovati značajnim novčanim kaznama. Na primer, prošle godine je jedan Srbin platio kaznu od čak 640 evra za prekršaj na grčkoj granici.

Saveti za uštedu na duvanu

Ukoliko želite da uštedite na duvanu pre odmora, možete ga kupiti u Severnoj Makedoniji, gde su cigarete jeftinije nego u Grčkoj. Međutim, čak i sa ovakvom strategijom, treba biti oprezan da se ne nađe na meti carinika na graničnom prelazu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading