MUP UPUTIO APEL RODITELJIMA U SRBIJI: "Sigurnost vaše dece počinje od vas!"

Autor:

Vesti

14.09.2024

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pratite online aktivnosti svoje dece, ali poštujte njihovu privatnost i nezavisnost u skladu sa uzrastom, navodi se u apelu MUP Srbije

MUP UPUTIO APEL RODITELJIMA U SRBIJI: "Sigurnost vaše dece počinje od vas!"

Foto: Pixabay, mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obratilo se roditeljima sa važnim apelom.

"U današnjem svetu, deca sve više vremena provode online, internet im pruža mnogo mogućnosti, ali sa sobom nosi i rizike. Kao roditelj, ne možete uvek biti prisutni da ih nadzirete, ali možete ih naučiti kako da budu bezbedni dok istražuju digitalni svet.

1. Budite uz svoju decu – Naučite ih kako da bezbedno koriste internet. Kao što ih učite o opasnostima u stvarnom svetu, važno je da znaju kako da prepoznaju i izbegnu rizike online.

2. Postavite pravila – Dogovorite se o pravilima ponašanja na internetu i posledicama njihovog kršenja.

 

 

3. Zaštitite podatke – Redovno ažurirajte antivirus programe, pratite aktivnosti i vodite računa o tome sa kim vaša deca komuniciraju online.

4. Ne brišite poruke – Ako naiđete na nasilne ili preteće poruke, nemojte ih brisati. Ove informacije mogu biti ključne za prijavljivanje problema nadležnim organima.

5. Razgovarajte o privatnosti – Naučite decu da ne dele lične informacije, poput brojeva telefona i adrese, sa nepoznatim osobama.

6. Nadzor, ali s merom – Pratite online aktivnosti svoje dece, ali poštujte njihovu privatnost i nezavisnost u skladu sa uzrastom.

7. Upozorite na online zamke – Objasnite deci kako da prepoznaju prevare, lažne profile i opasnosti koje vrebaju na internetu.

Sigurnost vaše dece počinje od vas!

Naučite ih da koriste internet odgovorno i budite njihov oslonac kada naiđu na opasnosti. Vaša pažnja i podrška su ključni u izgradnji njihovih bezbednih online navika, stoji u apelu MUP-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading