STOMAČNI VIRUS POKOSIO DECU U SRBIJI! Pune ambulante, a prazne klupe - DOKTORI UPOZORAVAJU DA OVE SIMPTOME NE IGNORIŠETE!

Autor:

Vesti

13.09.2024

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi virusi traju do 7 dana!

STOMAČNI VIRUS POKOSIO DECU U SRBIJI! Pune ambulante, a prazne klupe - DOKTORI UPOZORAVAJU DA OVE SIMPTOME NE IGNORIŠETE!

Foto: Shutterstock

Svake godine u ovo vreme mališani su podložni raznim virusima, a ni ove godine situacija nije drugačija. Trenutno su u Srbiji kod dece najzastupljenija tri stomačna virusa, kao i rinovirus, koji zahvata sluznicu nosa.

Prema rečima pedijatra dr Saše Milićevića, aktivni stomačni virusi su rotavirus, adenovirus i norovirus. On je istakao da je ovih dana primećen veći broj dece sa simptomima stomačnih tegoba, zbog čega se sumnja na ove viruse. Najveći rizik kod zaražene dece predstavlja dehidratacija, što zahteva posebnu pažnju roditelja.

- Stomačni virusi traju obično od 3 do 7 dana, samo je važno da dete ne dehidrira. Što je manje dete to se lakše dogodi, a ako beba dehidrira naročito je opasno - upozorava sagovornik, te dodaje da roditelji kod najmlađih dehidraciju mogu da prepoznaju po dijareji, suvom jeziku, upalim očima, manjoj količini urina što se posebno primećuje među decom koja nose pelene.

Foto: YouTube/Printscreen

Dr Saša Milićević

U ovakvim situacijama najvažnija je nadoknada izgubljene tečnosti, koja ne treba da bude nagla, već postepena, na po 15 minuta.

- Važna je i dijeta, ali ako na primer beba sisa mama ne treba da prekida dojenje. Kod starije dece i odraslih veoma je važno piti tečnost u vidu vode i čaja, ali ne samo to već i tečnost koja sadrži minerale i elektrolite - kazao je Milićević za Telegraf.rs

Ukoliko dođe do situacije da dete više nema šta da povrati, ali i da ne može više da povraća, vreme je za infuziju.

Foto: Shuttersrock

Stomačni virus

Najčešći simptomi stomačnog virusa

  • Dijareja
  • Povraćanje
  • Temperatura koja ne mora biti previše visoka
  • Suv jezik
  • Upale oči
  • Manjak urina

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading