DECI ZABRANITI DRUŠTVENE MREŽE! Srbija da sledi primer austrijske vlade!

Autor:

Vesti

13.09.2024

23:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još pre polaska u školu s vršnjacima komuniciraju isključivo preko Fejsbuka, Tik-toka i Instagrama, kažu stručnjaci

DECI ZABRANITI DRUŠTVENE MREŽE! Srbija da sledi primer austrijske vlade!

Foto: Profimedia

Društvene mreže su u današnje vreme objašnjenje za mnoge probleme koji se sve češće javljaju kod dece, a Australija je prva zemlja koja je povukla radikalan potez i najavila da će najmlađima biti zabranjeno da je koriste.

Da je vreme da se i u Srbiji razmišlja na tu temu jeste činjenica da su i deca od samo tri godine potpuno zaboravila na parkove i dečje igre, a većina već pre škole ima profile na Fejsbuku, Tik-toku i Instagramu preko kojih isključivo komuniciraju s vršnjacima!

DA SE VRATE NA TERENE

- Želim da se deca i mladi sklone od svojih uređaja. Želim da ih vidim na fudbalskom igralištu, bazenu ili teniskom terenu. Želim da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima jer znamo koliku štetu društvene mreže mogu da nanesu - rekao je australijski premijer Entoni Albanez.

Psiholog Snežana Repac kaže za Srpski telegraf da je ideja Australije odlična i da se na ovo čekalo dugo.

- Konačno se neko dosetio da predloži pravu stvar. Sve zlo koje imamo dolazi upravo s tih društvenih mreža. Roditelji treba da podrže takvu akciju jer će samim tim i njima biti lakše u vaspitanju - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Pitanje je sad kako to može da se realizuje, ali verujem da je tako nešto moguće ako se zajedno udruže mediji, roditelji i institucije. Verujem da je u nekoj budućnosti, ako zaživi tamo negde, to moguće i kod nas.

S druge strane, psiholog Aleksandra Janković za naš list kaže da ne vidi način da se to sprovede.

NEREALNO?

- Uvek se za takve stvari nađe neko crno tržište. To je kao sa zabranom alkohola, cigareta i kockanja mlađima od 18 godina, pa opet im je sve to dostupno - ističe naša sagovornica.

Onda dodaje da postoje efikasnije stvari od zabrane:

- Na primer, roditeljska kontrola. Treba razgovarati s decom, uputiti ih, naučiti. Ne možemo mi sad za sve promašaje i neadekvatne postupke naše dece okriviti društvene mreže. U krajnjem slučaju, danas, u doba veštačke inteligencije i svih tehnoloških inovacija, zaista ne mislim da je realno da se bilo šta može tek tako zabraniti jer i sama deca dosta toga znaju, pa bi sigurno našla put kojima bi te zabrane zaobišla i došla do cilja. 

Starosna granica 16 godina

Australijski premijer rekao je da će njegova vlada već tokom sledećih nekoliko meseci uvesti probni period tokom kog će od korisnika društvenih mreža zahtevati proveru godišta. Dosad je, kako je naveo Albanez, bilo nekoliko pokušaja pojedinih zemalja da maloletnicima ograniči pristup društvenim mrežama, ali kao najveće prepreke u tom naumu pokazali se pravni izazovi i tehnologija, poput privatnih mreža koji prikrivaju lokaciju.

On je najavio da će starosna granica biti između 14 i 16 godina, upozorio na porast nasilja uzrokovan sadržajima s interneta, i dodao:

- Ovo je globalni problem s kojim se suočavaju vlade širom sveta. Znamo da to nije jednostavno niti lako, inače bi vlade već reagovale i nešto uradile po tom pitanju.

Roditelji da kontrolišu sadržaj

Stručnjak za digitalni marketing i društvene mreže Petar Vasić kaže da najveća opasnost proizilazi iz toga što gledanje sadržaja na društvenim mrežama utiče na lučenje dopamina u organizmu.

- Tik-tok može da se koristi već od 13. godine, ali on nije isti u Srbiji i u Kini. Kod nas je Tik-tok otvoreniji, ta razliku od onog koji se koristi u Kini. Kod nas je problematično to što naši roditelji ne posvećuju dovoljno vremena kako bi videli šta njihova deca rade na ovoj mreži. I to je vrlo problematično jer naša deca nemaju dovoljno poznavanja kulture ponašanja na društvenim mrežama, koje imaju algoritam iza sebe. Naime, veštačka inteligencija nam nudi različite sadržaje, a roditelji su tu da upute decu na ono što je zanimljivo i edukativno - kaže Vasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading