3 BEBE SE GUŠILE ZBOG ISTE STVARI! Ovo je jedini pravilan način da uspavate dete

Autor:

Vesti

12.09.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majke su često neobaveštene o tome kako treba da hrane dete

3 BEBE SE GUŠILE ZBOG ISTE STVARI! Ovo je jedini pravilan način da uspavate dete

Foto: pixabay.com

U poslednje vreme, majke širom Srbije su zbunjene novim savetima o položaju spavanja svojih beba. Pedijatri su preporučivali da bebe spavaju na boku, ali su popularni sajtovi počeli da prenose studiju Američke akademije za pedijatriju koja tvrdi da je najsigurniji način spavanja bebe na leđima. Ovo je izazvalo zabrinutost jer se istovremeno beleže slučajevi aspiracije mleka kod beba koje su spavale na leđima.

Pravilna ishrana i položaj nakon obroka

Pedijatar Dejan Jonev ističe da je pravilna ishrana i položaj nakon obroka presudan za sprečavanje aspiracije mleka. Preporučuje da beba bude podrignula pre nego što se stavi da spava, a ističe i važnost hranjenja u naručju sa uzdignutom glavicom. Ova praksa omogućava bebi da lakše svari hranu i smanjuje rizik od problema sa disanjem tokom spavanja.

Spavanje na boku

Iako se preporučuje da beba spava na boku, mnoge majke se suočavaju sa izazovima jer bebe često same promene položaj tokom sna. Logoped Nada Davidović Dobrota naglašava da je važno da beba podrigne nakon hranjenja i da se stavi u krevetac na boku, sa glavicom malo na stranu. Ovaj položaj ne samo da smanjuje rizik od aspiracije mleka, već utiče i na pravilan razvoj govora i usne duplje kod deteta.

Uticanje saveta sa interneta na mlade majke

Mnoge mlade majke su izrazile zabrinutost jer su savete o položaju spavanja svojih beba prvi put pronašle na internetu, a ne od strane stručnjaka u porodilištu. Doktori ističu da je važno da se prati savete pedijatara i da se uzmu u obzir individualne potrebe svake bebe.

Značaj položaja spavanja za razvoj deteta

Dr Davidović Dobrota naglašava da položaj spavanja ima značajan uticaj na razvoj deteta, ne samo tokom prvih meseci života, već i u kasnijem razvoju govora i oblika glave. Utiče na pravilan razvoj usne duplje i funkciju govora deteta, te je važno da se roditelji pridržavaju preporučenih praksi kako bi obezbedili zdrav razvoj svoje dece.

Uzimajući u obzir nove informacije i preporuke stručnjaka, roditelji bi trebalo da budu pažljivi prilikom izbora položaja spavanja za svoje bebe, te da se konsultuju sa pedijatrom kako bi dobili najbolje savete prilagođene individualnim potrebama njihove dece.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading