ŠTA JE, BRE, OVO? ČVARCI PET PUTA SKUPLJI OD BUTA! Cena hrane koja je nekad nazivana sirotinjskom, otišla u nebo poslednjih godina! (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.09.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrošači besni, a proizvođači opravdanje traže u smanjenju stočnog fonda

ŠTA JE, BRE, OVO? ČVARCI PET PUTA SKUPLJI OD BUTA! Cena hrane koja je nekad nazivana sirotinjskom, otišla u nebo poslednjih godina! (VIDEO)

Foto: Republika

Cena čvaraka već neko vreme izaziva čuđenje potrošača (mada su neki već i navikli) jer u marketima ume da bude i preko 4.000 dinara za kilogram.

Da li postoji logično objašnjenje za činjenicu da čvarci koštaju više od najkvalitetnijeg čistog svinjskog mesa?

Kako god, složićete se da je ovo još jedna u nizu nelogičnosti na tržištu.

Od sirotinjske hrane do deluks namirnice... Ma, da li je moguće?

I U HRVATSKOJ

Elem, kao što možete videti i u našoj emisiji "Potrošačka patrola" na Jutjub kanalu Republika news, za kilo čvaraka možete da kupite gotovo pet kilograma svinjskog buta.

Zanima nas, dakle, kako je proizvod koji miriše na detinjstvo i na vreme kad se ništa nije bacalo, dobio toliko na ceni.

Najpoznatiji proizvođači čvaraka u Srbiji i sami priznaju da se nikada do sada nije desilo da se njihova cena u prodavnicama izjednači sa cenom pršute... Tvrde, međutim, da je osnovni razlog poskupljenja problem sa stočnim fondom.

Potrošači, pak, imaju suprotan stav.

- Sećam se u moje vreme, kad sam bio mlad, čvarci su se tretirali kao sirotinjska hrana, a u današnje vreme ispade da su ne znam kakav delikates. Skuplji od najkvalitetnijeg mesa, ne čudi me što ih zovu srpski kavijar - kaže Mihajlo Žarković iz Novog Sada.

Ako je za utehu, cena čvaraka otišla je u nebo i u susednoj Hrvatskoj, gde ih potrošači, takođe, rado konzumiraju. Što se tiče ukusa, naravno, a zbog cene baš i ne.

- Koliko je moguće izvući čvaraka iz slanine, zavisi od toga kog je kvaliteta, da li je kvalitetna leđna ili su neki parčići - objašnjavaju proizvođači.

Od 10 kilograma bolje slanine dobije se između 2,5 i tri kilograma čvaraka i još toliko masti.

- Svi se nadamo da će čvarci da pojeftine, ali to će uspeti samo ako ljudi počnu da gaje svinje naveliko - kaže jedan proizvođač.

ČVRSTO TKIVO

Problem su, nažalost, i cene sirovina iz Evrope, koje su duplirane.

- Čvrsto masno tkivo od kog se prave čvarci je bilo evro, sad plaćamo dva. Kvalitetnih čvaraka od kilogram čvrstog masnog tkiva izađe 16 odsto - objašnjava stručnjak iz jedne mesne industrije i dodaje:

- I svinjska mast je poskupela iz istog razloga iako je uvek bila jeftinija od ulja. Evropske cene su uslovile sve to.

U čemu je tajna duvan čvaraka

Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu, navodi se na sajtu posvećenom valjevskom Festivalu duvan čvaraka, koji se tradicionalno održava u oktobru. Čvarci koji su vekovima na trpezama vojvođanskih domaćina, krupniji su, masniji i nekad ih zovu šoder. Iako postoji mnoštvo recepata, svima je zajedničko dugo mešanje varjačama u velikim loncima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading