DA LI JE ALKOHOLNO PIĆE KVALITETNO ILI JE ŠKART? NIJE LAKO PREPOZNATI KAKO DA SE NE (ZA) RAKIJATE: Praktični saveti za bistru glavu

Autor: A. TRIFUNOVIĆ

Vesti

13.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodavanje šećera, veštačkih boja i aroma može da dovede do ozbiljnih posledica

DA LI JE ALKOHOLNO PIĆE KVALITETNO ILI JE ŠKART? NIJE LAKO PREPOZNATI  KAKO DA SE NE (ZA) RAKIJATE: Praktični saveti za bistru glavu

Foto: Republika

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije Srbija je na četvrtom mestu po potrošnji alkohola u Evropi. Mnogi, pogotovo mladi, nemaju granice u piću i lako pređu iz faze pripitosti u teško pijanstvo, pa završe na ispiranju želuca i infuziji. Nažalost, svedoci smo da je tanka linija od mamurluka i crnih rupa u sećanju do trovanja, čak i sa smrtnim ishodom.

Sigurno se sećate slučaja "Zozovače", rakije s velikom količinom metil-alkohola, od koje su umrle 43 osobe. Ima tih slučajeva, naravno, i u drugim zemljama, nismo mi najgori, ali to ne znači da ne treba da se pozabavimo ovom problematikom. I, upravo time se bave ovaj tekst i nova epizoda naše "Potrošačke patrole", emisije koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

ŽURKE, SVADBE...

Poslednji slučaj bio je u februaru ove godine kada su 33 tinejdžera primljena na VMA zbog trovanja špiritusom na žurki u poznatom beogradskom klubu. Potvrđeno je da su u krvi imali visok procenat etanola, čak 2,8 promila.

Šta se to pije na žurkama, svadbama, u noćnom provodu...

Praksa je pokazala da su uzrok teškog mamurluka nekvalitetna pića kupljena na crno koja su obogaćena šećerom, veštačkim bojama i aromama. Metanol, etanol i špiritus su sastojci koji mogu da vam ugroze život, zato nikada nemojte da pijete pića iz otvorenih flaša na veseljima.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Kod nas se najviše falsifikuje rakija, koja se na pijacama ili u oglasima prodaje i za bagatelnih 300 dinara po litru, što odmah treba da vam pobudi sumnju da nešto nije u redu.

Koliko para, toliko muzike, važi za mnoge stvari u životu, tako da bi svako trebalo da zna da ta rakija nije ni prošla pored voća.

Stručnjaci upozoravaju da jeftine rakije predstavljaju proste smeše razblaženog etanola, aroma i jeftinih sirovina kao što su jabuka, bundeva ili krompir. Proizvođači svesno koriste jeftine sastojke da bi ostvarili veći profit, a nesvesno ugrožavaju vaše zdravlje nestručnom i nekontrolisanom proizvodnjom.

Evo kako da prepoznamo lošu rakiju:
- nije kristalno bistra i nije pitka
- ima jeftin bombonski miris i oštar ukus
- ne prepoznaju se note voća od kojeg je napravljena

NIŠTA PROTIV

Da se razumemo, "Potrošačka patrola" nema ništa protiv rakije, već samo ukazuje na opasne sastojke u jeftinim varijantama.

Republika

Foto: Shutterstock

 

Rakija je naše nacionalno piće i svi ljubitelji dobre čašice znaju da je zdrava samo ako je prava. A prava je kad nema hemije.

Alkoholom, podsetimo, možete da se otrujete bilo gde u svetu. Zato vodite računa šta pijete da vas jeftina zabava ne bi koštala života

Litar i preko 1.000 dinara

Na beogradskim pijacama rakiju od šljive možete kupiti po raznolikim cenama. Kao što rekosmo, nude je i po bagatelnih 300 dinara, ali je to svakako za izbegavanje. Regularne cene počinju od 500-600 dinara, pa naviše, a dobre domaće rakije i te kako su na ceni, te neki za njih traže i po 1.000 i više dinara, iako se ne radi o brendiranom, pa čak, ako ćemo da teramo mak na konac, ni proizvodu koji je legalno u prodaji.

Samo šljiva i ništa drugo

Ima ljudi koji ni za živu glavu neće popiti nijednu drugu rakiju osim šljive i eventualno loze. Njihov je stav, a čuli smo ga nebrojeno puta, da su samo to prave rakije i da nikako ne prihvataju one koje se (zaista ili navodno) prave od kruške, kajsije ili nekog drugog voća.
Drugi narodi, inače, rakije prave i od pirinča, krompira...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading