ARNO GUJON OŠTRO OSUDIO EMITOVANJE SERIJE "NASER" NA TURSKOJ RADIO-TELEVIZIJI! "Naser Orić je pobio stotine Srba, bolje se informišite!"

Autor:

Vesti

06.09.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U seriji predstavljen kao heroj.

ARNO GUJON OŠTRO OSUDIO EMITOVANJE SERIJE "NASER" NA TURSKOJ RADIO-TELEVIZIJI! "Naser Orić je pobio stotine Srba, bolje se informišite!"

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija za javnu i kulturnu diplomatiju je deo vlade, osnovan sa namerom da se promoviše srpska kultura i interesi širom sveta i sa namerom da se utemelje čvrsti odnosi sa internacionalnim organizacijama širom sveta. Pišemo vam iz najbolje namere o stvari koja je od velike važnosti za nas.

 - Duboko smo zabrinuti zbog novog projekta vaše kompanije (the National Public Broadcaster of Turkey, Turkey Radio ve Televizyon Kurumu) koji ekranizuje put ratnog komandanta Bosne i Hercegovine tokom građanskog rata u već pomenutoj zemlji (1992-1995), ozloglašenog Nasera Orića. Objavljena premijera TV serije nazvane kao "Naser" gde je Naser Orić, prema vašem opisu, nekritički predstavljen kao heroj, izaziva sumnju i duboku zabrinutost ljudi kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini.

Mi verujemo da kompanije sa takvom reputacijom, kao što je TRT mora da ima znanje i da bude svesna duboke problematike koju nosi ovaj čovek. Naser Orić je čovek koji je orkestrirao kampanju terora toko trogodišnjeg perioda (1992-1995) širom istočne Bosne. On je vodio brojne napade na bosanske Srbe, širom sela i gradova, gde su stotine civila ubijani, uključujući žene, decu i starije ljude, koiji su surovo ubijani - navode iz Kancelarije. 

Podsećamo, Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon je povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona podsetio na činjenicu da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bliskih političkih odnosa.

- Verujem da mnogima nije poznato da je prvi ministar odbrane Srbije bio Francuz Ipolit Monden, koji je na poziv predsednika Vlade Kneževine Srbije, Ilije Garašanina 1861. godine postavljen na to mesto sa ciljem da napravi modernu vojsku. Monden se istakao u odbrani Beograda tokom turskog bombardovanja 1862. godine – kaže Gujon.

Pored ovog, Gujon ističe i primer tada budućeg Kralja Petra koji se 1870. godine borio na strani francuske vojske u ratu protiv Pruske i za to bio odlikovan za iskazanu hrabrost u borbi.

- Važno je reći da će u delegaciji francuskog predsednika Makrona, koji danas dolazi u Srbiju, biti i Srba iz Francuske, koji su njeni državljani, a zauzimaju važna mesta u političkom životu te zemlje. To samo pokazuje da je uključenost Srba i Francuza u političke tokove dve zemlje obostrana i da ne datira od juče – naveo je on.

Gujon zaključuje da uprkos tome što su odnosi dve zemlje imali uspona i padova, i to što ih pitanje Kosova i Metohije dodatno opterećuje, danas zahvaljujući strateškoj saradnji i odličnim  odnosima dva predsednika, Vučića i Makrona, ti odnosi dostižu vrhunac od Drugog svetskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading