Gujon: Prvi ministar odbrane Srbije je bio Francuz

Autor:

Vesti

29.08.2024

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je reći da će u delegaciji francuskog predsednika Makrona, koji danas dolazi u Srbiju, biti i Srba iz Francuske, koji su njeni državljani, a zauzimaju važna mesta u političkom životu te zemlje.

Gujon: Prvi ministar odbrane Srbije je bio Francuz

Foto: ST/Tamara Pavišić

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon je povodom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona podsetio na činjenicu da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bliskih političkih odnosa.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon

- Verujem da mnogima nije poznato da je prvi ministar odbrane Srbije bio Francuz Ipolit Monden, koji je na poziv predsednika Vlade Kneževine Srbije, Ilije Garašanina 1861. godine postavljen na to mesto sa ciljem da napravi modernu vojsku. Monden se istakao u odbrani Beograda tokom turskog bombardovanja 1862. godine – kaže Gujon.

Pored ovog, Gujon ističe i primer tada budućeg Kralja Petra koji se 1870. godine borio na strani francuske vojske u ratu protiv Pruske i za to bio odlikovan za iskazanu hrabrost u borbi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 Francuski predsednik Emanuel Makron

- Važno je reći da će u delegaciji francuskog predsednika Makrona, koji danas dolazi u Srbiju, biti i Srba iz Francuske, koji su njeni državljani, a zauzimaju važna mesta u političkom životu te zemlje. To samo pokazuje da je uključenost Srba i Francuza u političke tokove dve zemlje obostrana i da ne datira od juče – naveo je on.

Gujon zaključuje da uprkos tome što su odnosi dve zemlje imali uspona i padova, i to što ih pitanje Kosova i Metohije dodatno opterećuje, danas zahvaljujući strateškoj saradnji i odličnim  odnosima dva predsednika, Vučića i Makrona, ti odnosi dostižu vrhunac od Drugog svetskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading