12 AVIONA STIŽE U SRBIJU: Evo koje su karakteristike rafala! POGLEDAJTE, OVO JE NAJBOLJA BORBENA LETELICA NA SVETU! (VIDEO)

Autor:

Vesti

30.08.2024

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svoje borbene mogućnosti dokazao u sukobima u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

12 AVIONA STIŽE U SRBIJU: Evo koje su karakteristike rafala! POGLEDAJTE, OVO JE NAJBOLJA BORBENA LETELICA NA SVETU! (VIDEO)

Foto: youtube.com/printscreen

Srbija je sa francuskom kompanijom Daso ("Dassault Aviation") u Beogradu potpisala ugovor o nabavci nadzvučnih višenamenskih borbenih aviona rafal, a prema rečima predsednika Srbije, ugovor iznosi 2,7 milijardi evra za 12 novih letelica.

Francuski avion rafal smatra se jednom od najboljih višenamenskih borbenih letelica na svetu. Svoje borbene mogućnosti dokazao je u sukobima u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Pored Francuske koriste ga ratne avijacije Grčke, Hrvatske, Egipta, Katara, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a veliki broj aviona naručila je i Indonezija. Stručnjaci kažu da bi Srbija nabavkom rafala napravila diversfikaciju svog letećeg arsenala i prevladala zavisnost od samo jednog proizvođača.

Rafal je dvomotorni avion sa mogućnošću nadzvučnog krstarenja brzinom od 1,4 maha, bez dodatnog sagorevanja goriva, a najveća brzina mu je 2.223 kilometra na čas.

Borbeni dolet je 1.852 kilometra, a neborbeni 3.700 kilometara sa priključenim spoljnim spremnicima. Brzina penjanja je 304 metra u sekundi, a najveća visina leta 16,8 kilometara.

Oni su opremljeni integrisanim sistemom "Spektra", koji pruža pilotu upozorenje o radarskoj vidljivosti i pravovremeno obaveštenje u slučaju da je na njega ispaljena raketa. Avion poseduje i top kalibra 30 milimetara, kao i 14 podvesnih tačaka za nošenje do 9,5 tona naoružanja.

Takođe, rafal može da ometa neprijateljske radare i raketne sisteme koristeći laserske i infrared zrake. Rafale pokreću dva motora, što mu omogućava maksimalnu brzinu od 2.223 km/h (1,8 maha) i borbeni dolet od 1.852 kilometra. Prema dostupnim podacima, najveća visina leta iznosi 16,8 kilometara.

Za uspešnu upotrebu novih aviona potrebno je obezbediti stručan kadar, pa je tako za eskadrilu od 12 aviona potrebno je između 15 i 22 pilota, kao i veliko tehničke osoblje, prenosi Kurir.

Rafal se izdvaja i zbog mogućnosti obavljanja široke lepeze borbenih zadataka i danju i noću, u svim vremenskim uslovima zahvaljujući integrisanom informatičkom sistemu "spektra" koji softverski smanjuje radarski odraz aviona slanjem lažnih podataka za ometanje radara, što letelicu čini delimično nevidljivom.

- Rafali su izvanredni avioni. Voleo bih da i mi možemo da ih nabavimo, možda čak i nove. Smatram da ćemo za tri godine značajno ojačati naše ratno vazduhoplovstvo i PVO - izjavio je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading