KINESKI ŠPIJUNSKI AVION UPAO U VAZDUŠNI PROSTOR JAPANA: Tokio hitno reagovao!

Autor:

Svet

27.08.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je kineski vojni špijunski avion ušao u japanski vazdušni prostor u ponedeljak u 11.29, na oko dva minuta

KINESKI ŠPIJUNSKI AVION UPAO U VAZDUŠNI PROSTOR JAPANA: Tokio hitno reagovao!

Foto: Shutterstock

Upad kineskog vojnog aviona u vazdušni prostor Japana predstavlja "ozbiljno kršenje japanskog suvereniteta", izjavio je danas portparol japanske vlade Jošimasa Hajaši, nakon incidenta u Istočnom kineskom moru.

"Povreda našeg vazdušnog prostora od strane kineske vojne letelice nije samo ozbiljno kršenje našeg suvereniteta, već i pretnja našoj bezbednosti", rekao je portparol novinarima.

On je dodao da će vlada Japana nastaviti budno da prati vojne aktivnosti Kine.

Japansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je kineski vojni špijunski avion ušao u japanski vazdušni prostor u ponedeljak u 11.29, na oko dva minuta.

Podsetimo, Kina je najavila ogromno dostignuće u oblasti vojne hipersonične tehnologije koje se kod drugih sila još razmatra samo u teoriji. To je revolucionarni hipersonični klizni projektil koji može da uđe i izađe iz atmosfere vrtoglavom brzinom od 15 maha, odnosno 18.522 kilometra na čas, što presretanje čini apsolutno nemogućim, pa samim tim ni američke flote okupljene oko nosača aviona na Pacifiku.

Hipersonični klizni projektil (HGV) je vrsta bojeve glave balističke rakete koja može slobodno da manevriše i leti hiperzvučnom brzinom. Prema kineskim izveštajima, njihovi naučnici razvijaju inovativni HGV koji će se kretati kursom koji dosad niko nije koristio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading