EVO ŠTA SE DESILO SA KOPCEM KOJEG JE MUŠKARAC PRODAVAO KAO "GRABLJIVICU ZA GOLUBOVE"! Oglasilo se tužilaštvo o strogo zaštićenoj životinji!

Autor:

Vesti

29.08.2024

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nudio pticu za vrtoglavu cifru!

EVO ŠTA SE DESILO SA KOPCEM KOJEG JE MUŠKARAC PRODAVAO KAO "GRABLJIVICU ZA GOLUBOVE"! Oglasilo se tužilaštvo o strogo zaštićenoj životinji!

Foto: Shutterstock, Printscreen/Instagram/birdlife_serbia

Muškarac iz Kučeva oglasio je 10. avgusta na poznatom sajtu da prodaje zaštićenu vrstu ptice - kopca. Sve je obelodanilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na svom Instagram profilu uz informaciju da je počinilac priveden.

- U vezi sa predmetnim događajem, Osnovno javno tužilaštvo u Požarevcu je, u saradnji sa službenim licima PS u Kučevu, u najkraćem roku preduzelo sve potrebne radnje na otkrivanju izvršioca krivičnog dela i zaštiti jedinke ugrožene vrste, što je rezultiralo utvrđivanjem identiteta izvršioca krivičnog dela i pronalaska lokacije na kojoj je ptica čuvana.

Daljim postupanjem u saradnji sa stručnim licima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, izvršen je pregled ptice i, kada je ustanovljeno da je ista dobrog zdravstvenog stanja, pristupljena je i puštena u prirodu na odgovarajućoj lokaciji. Protiv odgovornog lica ne biće podneta krivična prijava - navode u Osnovnom javnom tužilaštvu u Požarevcu.

Podsećamo, radi se o strogo zaštićenoj vrsti ptica, a oglas je naslovljen sa "ptica grabljivica golubova". Cena ptice je bila 24.000 dinara.

 

 

Kazne za ubijanje i zlostavljanje životinja

Prema članu 269 Krivičnog zakonika Republike Srbije - Ubijanje i zlostavljanje životinja, predviđene su i rigorozne kazne za ovo krivično delo.

(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Novčane kazne kreću se u rasponu od 1.200 do milion dinara.

Najviša novčana kazna od milion dinara predviđena je za ubistvo mrkog medveda. Što je vrsta pod višim stepenom zaštite, kazne za ubijanje, zlostavljanje, ali i uznemiravanje ili sakupljanje su veće.

(Republika/Telegraf)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading