UŽAS! Na poznatom prodajnom sajtu osvanula STROGO ZABRANJENA VRSTA - Prodaju je za 24.000 dinara i predstavljaju je kao "GRABLJIVICU ZA GOLUBOVE"! (FOTO)

Autor:

Vesti

29.08.2024

06:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je domah reagovala!

UŽAS! Na poznatom prodajnom sajtu osvanula STROGO ZABRANJENA VRSTA - Prodaju je za 24.000 dinara i predstavljaju je kao "GRABLJIVICU ZA GOLUBOVE"! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Na oglasniku KupujemProdajem 10. avgusta ove godine pojavio se oglas u kome osoba iz Kučeva nudi na prodaju jedinku strogo zaštićenog kopca. Kako smo imali priliku da vidimo, on je "pticu grabljivicu golubova" prodavao za cenu od 24.000 dinara.

Po saznanju za ovaj slučaj napisali smo prijavu i informacije "Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - BirdLife Serbia" prosledilo je nadležnom Osnovnom javnom tužilaštvu iz Požarevca, kao i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine MUP-a.

 

 


- Nakon par dana od tužilaštva i Policijske uprave iz Požarevca dobili smo informciju da je počinilac priveden, a da je kobac pronađen. Ptica će biti vraćena u prirodu. Nadležni tužilac je ovo nepočinstvo okarakterisao kao krivično delo iz člana 269. Zlostavljanje i ubijanje životinja i podneo krivičnu prijavu protiv poznatog počinioca - navode iz ovog društva.

 

 

ŠTA KAŽE ZAKON?

Prema članu 269 Krivičnog zakonika Republike Srbije - Ubijanje i zlostavljanje životinja, predviđene su i rigorozne kazne za ovo krivično delo.

(1) Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(3) Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Novčane kazne kreću se u rasponu od 1.200 do milion dinara.

Najviša novčana kazna od milion dinara predviđena je za ubistvo mrkog medveda. Što je vrsta pod višim stepenom zaštite, kazne za ubijanje, zlostavljanje, ali i uznemiravanje ili sakupljanje su veće.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading