KOLIKO JE TELEGRAM ZAISTA BEZBEDAN? Ove stvari MORATE DA ZNATE (FOTO)

Autor:

Vesti

27.08.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupni razgovori ne podržavaju end-to-end enkripciju

KOLIKO JE TELEGRAM ZAISTA BEZBEDAN? Ove stvari MORATE DA ZNATE (FOTO)

Foto: Shutterstock, Pixabay

Ceo svet je obišla vest o hapšenju osnivača i vlasnika Telegrama Pavela Durova.

Podsetimo, Pavel Durov, osnivač i direktor enkriptovane aplikacije Telegram, priveden je u subotu uveče oko 20 sati po sletanju privatnog aviona na pistu aerodroma Le Burže. Ovaj 39-godišnjak, koji ima i francusko i rusko državljanstvo, bio je u pratnji telohranitelja i jedne žene.

Republika

Foto: YouTube/Tradecoin Hải Phòng/Printscreen

Pavel Durov

 

Privođenje su izvršili žandarmi iz GTA (Žandarmerija vazdušnog saobraćaja). Pavel Durov, koji se nalazi u FPR registru (registar traženih lica), stigao je direktno iz Azerbejdžana. Francuske vlasti su izdale nalog za njegovo hapšenje na osnovu preliminarne istrage koju je vodila nacionalna policija (OFMIN).

Koliko je Telegram bezbedan?

Telegram je popularna platforma za dopisivanje, ali postoji nekoliko važnih činjenica o njenom sistemu enkripcije i privatnosti koje korisnici treba da imaju na umu.

End-to-End enkripcija

Republika

Foto: pixabay.com

Aplikacije

 

Mnogi korisnici nisu svesni da Telegram ne pruža podrazumevanu end-to-end enkripciju za sve razgovore. Ovo znači da većina poruka nije zaštićena na način na koji korisnici očekuju. Za razliku od drugih platformi, kao što su Signal ili WhatsApp, koje automatski koriste end-to-end enkripciju za sve razgovore, Telegram zahteva ručno aktiviranje ove funkcije putem opcije "Tajni čet" (Secret Chat).

Proces aktivacije tajnog četa

Proces aktivacije "Tajnog četa" nije intuitivan za prosečne korisnike, što može odvratiti mnoge ljude od korišćenja ove opcije. Ova funkcija je dostupna samo za pojedinačne razgovore, dok grupni razgovori ne podržavaju end-to-end enkripciju. Praktična posledica ovoga je da većina korisnika nikada ne aktivira ovu opciju, što znači da su njihovi razgovori potencijalno vidljivi na Telegramovim serverima.

Platforma za masovnu komunikaciju

Republika

Foto: Shutterstock, Printscreen/Instagram/durov

Pavel Durov

 

Telegram je postao popularan zahvaljujući funkcijama poput "kanala" i velikih javnih grupa, ali je važno napomenuti da ove funkcije omogućavaju masovnu komunikaciju, ali ne pružaju visok nivo privatnosti. Ovo može biti problematično za korisnike koji veruju da koriste bezbednu platformu.

Enkripcija i metapodaci

Enkripcija može zaštititi sadržaj poruka, ali važno je napomenuti da metapodaci ostaju dostupni na Telegramovim serverima. Ovaj nedostatak privatnosti je prisutan ne samo na Telegramu, već i na mnogim drugim platformama. Važno je imati na umu da sama enkripcija nije dovoljan odgovor na sve izazove privatnosti.

Važno je istaći da korisnici treba da budu svesni ograničenja u sistemima enkripcije i privatnosti koje nude različite platforme za dopisivanje. Informisanje o ovoj temi može pomoći korisnicima da donesu informisane odluke o svojoj privatnosti na internetu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading